Bideni administratsioon hoiatas taas maksejõuetuse eest

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: JOSHUA ROBERTS/Scanpix

USA presidendi Joe Bideni administratsioon hoiatas pühapäeval taas kord katastroofiliste tagajärgede eest USA majandusele, sealhulgas tohutu töökohtade kaotuse eest, kui riik ei suuda vältida maksejõuetust.

Läbirääkimised võlalae tõstmiseks jätkuvad eeldatavasti järgmisel nädalal.

USA poliitikakujundajad, pankurid ja Valge Maja on nädalaid hoiatanud, et Ühendriigid on maksejõuetuse äärel. Olukord võib viia riigi sattumiseni tundmatule territooriumile, millel võivad olla drastilised tagajärjed, mille seas ähvardav majanduslangus ja tõenäolised ülemaailmsed finantsraskused.

Vabariiklased ja demokraadid on võlalae osas teravalt eri meelt ning kongressi vabariiklased nõuavad Bideni nõustumist oluliste eelarvekärbetega vastutasuks toetuse eest limiidi tõstmiseks enne, kui riigil hakkab olemasolevate arvete tasumiseks raha otsa saama.

USA kongressi erapooletu eelarveamet prognoosis reedel, et riigil võib 15. juuniks raha otsa saada, kui seadusandjad ei jõua Bideniga kokkuleppele valitsuse kulutuste praeguste piirangute tõstmiseks.

«Me ei peaks siin olema,» ütles aserahandusminister Wally Adeyemo telekanali CNN pühapäevases vestlussaates, kui ta kordas administratsiooni üleskutset seadusandjatele lõpetada vastasseis.

«Kui USA kongress ei suuda maksejõuetuse ajaks võlalimiiti tõsta, siis läheme majanduslangusse ja see oleks katastroofiline,» hoiatas Adeyemo.

«Ühendriigid ei ole kunagi oma võlga jätnud maksmata – ja me ei saa seda teha,» toonitas minister.

Biden ise ütles pühapäeval, et on optimistlik vabariiklastega kokkuleppele jõudmise osas USA võlalimiidi tõstmiseks ja ajaloolise maksejõuetuse vältimiseks.

«Ma jään optimistlikuks, sest olen sündinud optimist, kuid ma tõesti arvan, et nii nende ja ka meie soov on kokkuleppele jõuda. Ma arvan, et saame sellega hakkama,» ütles Biden rattaga sõites ajakirjanikele oma rannakodu lähedal Delaware'is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles