Kreeka peaminister Mitsotákis tervitas valimisvõitu

Copy
Kyriákos Mitsotákis.
Kyriákos Mitsotákis. Foto: Aris Messinis/Scanpix

Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis tervitas pühapäeval riiklikel valimistel tema erakonda saatnud edu, mida nimetas muu hulgas poliitiliseks maavärinaks.

Erakonda saadab pearivaali ees ilmselt umbes paarikümneprotsendiline edu.

Tugeva valitsuse loomiseks on siiski vaja keerulisi läbirääkimisi, sest partei ei suutnud võita täielikku enamust.

Kreeka üldvalimistel oli jõuliselt juhtimas peaminister Mitsotákise konservatiivne partei, selgus pühapäeva hilisõhtul ametlikest tulemustest, kui kokku oli loetud 82 protsenti häältest.

Erakond Uus Demokraatia oli kogunud selleks ajaks 40,8 protsenti häältest.

Konservatiivide peamist rivaali ehk vasakpoolset parteid Syrizat eesotsas ekspeaminister Aléxis Tsíprasega toetas sama seisuga 20,1 protsenti hääletanutest.

Kuna erakond ei saavutanud täielikku enamust, siis jäävad Mitsotákisele võimalused luua koalitsioon või kuulutada välja uus hääletus.

«Me võitleme alates homsest koos, et järgmistel valimistel saaks hääletusel matemaatilise kinnituse see, mille kodanikud on juba otsustanud – isemajandav uus demokraatia. Liigume julgelt ja järjekindlalt edasi, et teha lõplikud võitjad,» ütles peaminister.

«Kreeklased tahavad tugevat valitsust,» lisas Mitsotákis, millest võib oletada, et valitsusjuht eelistab ilmselt uusi valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles