Uganda liidri kinnitusel homovastasest seadusest ei taganeta (1)

Copy
Uganda president Yoweri Museveni.
Uganda president Yoweri Museveni. Foto: Hajarah Nalwadda/Scanpix

Uganda president Yoweri Museveni trotsis kolmapäeval rahvusvahelisi üleskutseid tühistada homoseksuaalidevastane seadus, mida peetakse üheks maailma karmimatest.

Seaduses pole välistatud isegi surmanuhtlus niinimetatud süvendatud homoseksuaalsuse eest.

«Eelnõu allkirjastamine on lõppenud, keegi ei liiguta meid ega sunni midagi tühistama,» ütles Museveni avalduses pärast kohtumist oma erakonna Rahvuslik Vastupanuliikumine liikmetega.

«Meil pole kunagi olnud kahekeelsust ja mida me teile päeval räägime, siis seda räägime teile ka öösel,» jätkas riigipea.

Uganda vähemuste õigusi ajavad aktivistid on kutsunud rahvusvahelisi toetajaid kehtestama riigijuhtide vastu seadusega seoses sanktsioonid.

Ühisavalduses mõistsid inimõigusorganisatsioonid hukka ohtliku ja diskrimineeriva seaduse, mis piiraks veelgi kodanikuühiskonna vabadusi.

«President Museveni kutsus ugandalasi üles jääma kindlaks. President viitas sellele, et homoseksuaalsuse küsimus on tõsine asi, mis puudutab kogu inimkonda,» seisis presidendikantselei avalduses.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell mõistis esmaspäeval hukka Uganda uue homoseksuaalsusevastase seaduse, mida nimetas seda taunitavaks ja rahvusvahelise inimõigusseadusega vastuolus olevaks.

USA president Joe Biden kritiseeris enne seda samuti Uganda homoseksuaalsusevastast seadust tõsise inimõiguste rikkumisena ning ähvardas kärpida abi ja investeeringuid Ida-Aafrika riigis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles