SALKi tegevuse kohta esitati kuriteoteade (20)

Copy
Sihtasutuse Liberaalne Kodanik juht Tarmo Jüristo.
Sihtasutuse Liberaalne Kodanik juht Tarmo Jüristo. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) sai kuriteoteate SA Liberaalne Kodanik ehk SALK tegevuse kohta, milles sihtasutusele heidetakse ette valimistulemuste mõjutamist

«Politseile on esitatud avaldus, milles palutakse kontrollida, kas Sihtasutus Liberaalne Kodanik võis panna toime valimisvabaduse rikkumise. Tutvume avalduses kirjeldatud informatsiooniga ja seejärel otsustame, kas on alust kriminaalmenetlust alustada,» märkis politsei pressiesindaja Kaarel Kallas. 

«Minu enda valik riigikogu 2023. aasta valimistel oli mõjutatud SALKi kuritegelikest manipulatsioonidest. Seetõttu saab mind lugeda antud kuriteos kannatanuks,» selgitas kuriteoteate esitanud isik Postimeheni jõudnud avalduses.

PPA ei saa avaldada kuriteoteate täpset sisu, mistõttu ei saa olla kindel, et Postimehe valduses oleva avalduse ja PPAle saadetud avalduse sisu kattub.

Teataja palub menetlus algatada karistusseadustiku paragrahv 162 alusel, milleks on valimis- ja hääletusvabaduse rikkumine ning kaasata eksperte näiteks kaitseväest ja idufirmadest.

§ 162. Valimisvabaduse rikkumine

(1) Inimese takistamise eest valida või olla valitud valimisel või hääletada rahvahääletusel, samuti vara või muu soodustuse lubamise või andmise eest eesmärgiga mõjutada teda mitte teostama oma valimis- või hääletamisõigust või teostama seda teatud valiku kasuks, samuti samal eesmärgil inimese mõjutamise eest, kasutades ametiseisundit, vägivalda, pettust või sõltuvust süüteo toimepanijast, karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahalise karistusega.

Kuriteoteates viidatakse esiti Eesti Ekspressi loole SALKi mõjust ja tegevusest valimiste eel. Teataja sõnutsi on SALK kasutanud kahte kõrgtehnoloogilist meetodit - andmekaevet ja kestva psühholoogilise operatsiooni raames läbiviidavat konstruktiivset pettust. «Mitte kumbki neist kõrgehnoloogilistest tegevustest pole tavavalijale kättesaadav ega äratundmiseks jõukohane,» lisas ta. 

«Paragrahv 162 koosseisus ettenähtud pettus sooritati avalikkusele mitteilmsel ning senitundmatul viisil: koostöös SALKile meeldivate parteidega kõrvaldati avalikust käibest negatiivne teave ja valijatele ebameeldivad kujundid teatud erakondade kohta, kuid jäeti kõrvaldamata mingite teiste erakondade kohta. Selle manipulatsiooni tagajärjel avalik inforuum moonutus ja köverdus ega olnud enam tasakaalustatud ega adekvaatne, ning näitas SALKi poolt manipuleeritud erakondi valijale oluliselt paremas valguses,» kirjutas teataja. 

Kuriteoteates on nenditud, et valijasuunaline agitatsioon on iseenesest lubatud, küll aga heidetakse SALKile ette teabe organiseeritud varjamist ja omakorda varjamise organiseerimist. 

Seaduse järgi on kuriteokaebuse lahendamise tähtaeg 10 päeva.

«Kuriteoteate osas ütlen, et vaba riik, inimesed võivad saata kirju, kuhu tahavad,» kommenteeris SALKi vedaja Tarmo Jüristo varem intervjuus Postimehele, lisades, et kui selline asi kvalifitseeritakse keelatud annetuseks, tuleks sellele arvutada turuhind. 

«No keegi leiab selle turuhinna – soovitused on läinud ka Isamaale, kui nende sees olid veel Parempoolsed. Mis tähendab, et arve läheb kõikidele erakondadele, välja arvatud EKRE. Erakonnad peavad keelatud annetused meile tagastama. ERJK võib teha meile trahvi, mille maksame ära nendest tagastatud annetustest. Ja meil jääb raha üle!» rääkis ta. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles