Montenegro parlamendivalimistel saatis edu läänemeelset erakonda

Copy
Tulevase valitsuse peaministrikandidaat Milojko Spajić koos parteikaaslastega.
Tulevase valitsuse peaministrikandidaat Milojko Spajić koos parteikaaslastega. Foto: SAVO PRELEVIC

Montenegros peeti pühapäeval ennetähtaegsed parlamendivalimised, kus esialgsetel andmetel saatis edu läänemeelset tsentristlikku erakonda Euroopa Nüüd, edastas meediaväljaanne Balkan Insight.

Valimisvaatlusorganisatsiooni CEMI andmetel oli erakond kogunud tubli 25 toetusprotsenti, kui kokku oli loetud enam kui 90 protsenti häältest.

Euroopa Nüüd kuulutas ennast juba valimiste võitjaks.

Teisele kohale kerkis traditsioonilise võimupartei sotside juhitav koalitsioon tubli 24 protsendi häältesaagiga.

Valimised peaksid näitama, kas väike NATO liikmesriik Balkanil suudab ületada sügavad poliitilised lahkhelid, mis on pärssinud tema ühinemist Euroopa Liiduga.

Montenegro sisepoliitika on viimastel aastatel olnud tormine ja valitsus on sageli vahetunud. Valimistega loodetakse lõpetada kuid kestnud poliitiline ummikseis.

Montenegro 542 000 hääleõigusega kodanikul oli võimalik valida kandidaatide seast, kelle on üles seadnud 15 parteid ja ühendust alates kindlalt läänemeelsetest kuni Serbiat ja Venemaad toetavateni.

Valimised olid esimesed rohkem kui 30 aasta jooksul, millel ei figureeri Milo Đukanović, kes oli enne presidendivalimiste kaotust aprillis valitsenud alates 2001. aastast pea katkematult peaministri või presidendina.

Pärast valimiskaotust astus ta tagasi ka Sotsialistide Demokraatliku Partei (DPS) esimehe kohalt, mida oli pidanud alates 1997. aastast.

Arvamusküsitlused ja analüütikud ennustasid enim hääli tsentristlikule erakonnale Euroopa Nüüd, mida juhivad rahandusekspert Milojko Spajić ja president Jakov Milatović. Arvatakse aga, et nad ei saa piisavalt parlamendikohti oma jõududega valitsuse moodustamiseks.

Pühapäevastel valimistel olid väljas ka Ühendatud Reformiaktsiooni koalitsioon, kuhu kuulub peaministri kohusetäitja Dritan Abazović ning Serbia- ja Vene-meelne koalitsioon Montenegro Tuleviku Nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles