Huvilised saavad tutvuda Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsekorra eelnõuga

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: Sander Ilvest

Muinsuskaitseameti algatatud Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsekorra ja linnakindlustuste kultuurimälestiseks olemise muutmise avatud menetluste dokumentidega saab tutvuda avalikul väljapanekul 9. juunist kuni 23. juulini.

Juuni lõpuni on Vabaduse väljaku tunnelis avatud ka kaitsekorda tutvustav näitus. Kehtiv Tallinna vanalinna muinsuskaitseala põhimäärus võeti vastu 2003. aastal. 2019. aastal hakkas kehtima uus muinsuskaitseseadus, mille alusel on muinsuskaitseamet koostamas muinsuskaitsealadele uusi kaitsekordasid, sealhulgas Tallinna vanalinna muinsuskaitsealale.

Abilinnapea Madle Lippuse sõnul on väga oluline, et ka Tallinna vanalinna saab uuendatus reeglistiku. «Uue kaitsekorra eesmärk on muuta vanalinna hoidmiseks olulised kokkulepped paindlikumaks ja selgemini arusaadavamaks ning pöörata tähelepanu eelkõige sellele, mis on oluline UNESCO maailmapärandi paiga väärtuste hoidmisel,» ütles Lippus. Ta lisas, et uue kaitsekorra puhul on väga oluline ka selle koostamise protsess, mille käigus on pidevat dialoogi hoitud kohalikul kogukonnaga – kelle kaastatus ning soov vanalinna hoida on peamine selle säilimiseks.

Kaitsekord on kokkulepete kogum muinsuskaitseala hoidmiseks ja arendamiseks. Selle lähtepunktina on sõnastatud üldised eesmärgid, väärtused ja põhimõtted muinsuskaitseala eripära ja pärandi säilitamiseks ning esiletoomiseks linna arendamisel. Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsekorrale täpsuse ja paindlikkuse lisamiseks jagatakse muinsuskaitseala kaheks eri eesmärkide ja nõuetega piirkonnaks ning hooned A-, B- ja C-kaitsekategooriasse. Muinsuskaitseala piire ei muudeta, kuid suurendatakse oluliste kaugvaadete hulka.

Samuti on muinsuskaitseamet algatanud mälestise all-linna kindlustused – linnamüür, tornid, väravaehitised, muldkindlustused, vallikraav – 13.–18. saj. kultuurimälestiseks olemise muutmise menetluse. All-linna kindlustustega liidetakse hetkel eraldi kaitse all olev muldkindlustuste osa Stuarti reduut, antakse mälestisele tervikuna uus nimi, määratletakse piirid ning lisatakse arheoloogiamälestise liik.

Tallinna muinsuskaitseala kaitsekorra eelnõu koos lisade, seletuskirja ja alusuuringutega leiab lehelt muinsuskaitseamet.ee/tallinnakaitsekord ja linnakindlustuste kultuurimälestiseks olemise muutmise materjalid on kättesaadavad lehel muinsuskaitseamet.ee/linnakindlustused. Eelneval kokkuleppel saab eelnõudega tutvuda ka Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonnas (Raekoja plats 12) ja muinsuskaitseameti Tallinna kontoris (Pikk 2).

Eelnõude avaliku väljapaneku ajal 9. juunist kuni 23. juulini 2023 on kõigil võimalik esitada nende kohta arvamusi ja ettepanekuid kirjalikult, saates need muinsuskaitseametile e-posti teel info@muinsuskaitseamet.ee või aadressile Pikk tn 2, 10123, Tallinn.

Pärast avaliku väljapaneku lõppu ja laekunud ettepanekute läbitöötamist toimub eelnõude avalik arutelu, kus muinsuskaitseamet tutvustab eelnõudele esitatud arvamusi ja ettepanekuid ning ameti seisukohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles