Küüditatute mälestuseks toimub grupilend Tallinnast Narvani

BNS
Copy
HENDRIK AGUR, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor
HENDRIK AGUR, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Tallinna Lennart Meri lennujaamast stardivad kolmapäeval kell 18 erapiloodid traditsioonilisele grupilennule küüditatute mälestuseks, mis seekord kulgeb piki raudteed Tallinnast Narvani.

Grupilennu korraldaja, erapiloodi ja koolijuhi Hendrik Aguri sõnul on 14. juuni Eesti rahva ajaloos ülimalt traagiline päev, mis tõi valu ja kannatusi tuhandetele.

«Seetõttu on märgiline vaadata kurvale ajale tagasi ja meenutada toimunut, lennates just sellesama raudtee kohal üle Eesti linnade ja külade piirini, kust kaudu Eesti inimesi küüditati asumisele Siberisse,» ütles Agur.

Tema sõnul on eriti praegu, kui Ukrainas käib sõda, sellisel aktsioonil teine mõõde: soov tõsta Ida-Virumaal elavate inimeste teadlikkust Eesti ajaloosündmustest, mille järelmid ulatuvad praeguseni.

«Sellepärast lendame meie, Eesti erapiloodid täna sümboolselt toonaste ajaloosündmuste meenutamiseks, 14. juunil 1941. aastal Siberisse küüditatud ja sinna oma oma elu jätnud kodumaa vaprate meeste, naiste ja laste mälestuseks,» lisas Agur, kelle oma vanemate pered küüdiatati 82 aastat tagasi Siberisse.

Formatsioonlend algab Tallinna Lennart Meri lennujaamast kell 18 ja kulgeb raudtee kohal üle Kehra, Aegviidu, Tapa, Rakvere, Kiviõli, Kohtla-Nõmme, Jõhvi ja Oru kuni Narvani. Orienteeruvalt kell 19 teevad lennukid Narva kohal mõne viirangu ja suunduvad Narva jõe kõrvalt Narva-Jõesuuni, pärast mida maandutakse eralennuväljal Toila piirkonnas, et saada kokku inimestega Ida-Virumaalt, keda toonased sündmused lähedalt puudutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles