Hiiumaa raiekäki suhtes algatati kriminaalmenetlus (1)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
MTÜ Eesti Metsa Abiks eestvedaja Mati Sepp Õngu rabas. 
MTÜ Eesti Metsa Abiks eestvedaja Mati Sepp Õngu rabas. Foto: Mati Sepp

Mai lõpus avastati, et Hiiumaal Õngu rabas on loodushoiutööde tegemise käigus raiutud puid, mille mahavõtmist tööde projekt ette ei näinud. Rikkumise ulatuse esialgsed hinnangud andsid aluse kriminaalmenetluse alustamiseks, teatas keskkonnaamet.

Kriminaalasja alustati karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb kaitstava loodusobjekti kaitse nõuete eiramist. Kriminaalmenetlust viib läbi keskkonnaamet ning juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja järelevalve valdkonnas Olav Avarsalu selgitas, et keskkonnakahjuga juhtumi puhul annab seadus aluse kriminaalmenetluseks, kui tekitatud kahju on rahasse ümber arvutatult suurem kui neli tuhat eurot. «Õngu rabas väljaspool loodushoiutööde projekti raiutud puukändude mõõdistamine on lõppenud ning tulemused annavad aluse kriminaalasja alustamiseks,» ütles Avarsalu.

Uurimine on ameti teatel veel algusjärgus, kellelegi kahtlustust esitatud ei ole ning kahju lõplik suurus selgub uurimise käigus.

Tihu järvede ja Õngu raba taastamisprojekti eesmärk on keskkonnaameti teatel stabiliseerida Tihu järvede veetase ja parandada Õngu raba seisundit. Tööde käigus plaanitakse sulgeda Õngu rabas kuivenduskraavid ja rajada Tihu järvede väljavoolule põhjapais. Kõik langetatud puud, sealhulgas loata langetatud puud, jäeti metsa.

RMK juhatuse liige, looduskaitse valdkonda juhtiv Kristjan Tõnisson vabandas ameti nimel ning kinnitas, et RMK teeb keskkonnaameti ja prokuratuuriga igakülgset koostööd. 

«Rikkumise toime pannud töövõtjaga, Tekamer OÜ-ga on RMK lepingu Hiiumaa tööobjekti osas lõpetanud,» lisas ta. 

Uurimisest sõltumata on RMK Tõnissõni sõnul algatanud looduskaitsetööde kavandamise ja läbiviimise tööprotsesside riskide hindamise ja uuendamise, et vältida tulevikus sellise sündmuse kordumist.

«Kohese meetmena rakendame RMK poolt looduskaitse tööobjektidel töötava tehnika GPS jälgimise koos liikumisteekondade ajalooga. Lisaks viime läbi täiendava instrueerimise, et tagada RMK looduskaitseosakonna töötajate tõhusam juhendamine ja kontroll, samuti töövõtjate parem teadlikkus kehtivatest nõuetest ja ajalistest piirangutest,» loetles ta. 

Hiiumaa Tihu-Õngu tööobjekti pindala on 405 hektarit ning rikkumisi tuvastati 0,25 protsendil objekti pindalast.

Tihu-Õngu tööde maksumus on kokku 57 500 eurot, mis moodustab RMK 2023. aasta looduskaitsetööde kogueelarvest vähem kui ühe protsendi.

RMK looduskaitse kogukulud on tänavu 6,7 miljonit eurot, sellele lisandub 0,5 miljonit eurot investeeringuid.

Allikas: RMK

Veel mai lõpus polnud kahju ulatus täpselt teada, ent metsaaktivisti, MTÜ Eesti Metsa Abiks eestvedaja Mati Sepp sõnas, et nähtavasti on raiutud sadu meetreid läbi Natura 2000 ala. «Ma pole oma elus varem sellist alatust näinud,» kommenteeris kohapealset vaatepilti Sepp, kes RMK-le rikkumistest ka teada andis. 

Lõigatud on keelatud trassi, millele raieteatist polnud ja mis polnuks ka võimalik, sest projektiga see ei kattu, kirjutas Postimees varem. RMK ja keskkonnaametiga rikkumisi jaganud Sepp kirjeldas, et giljotiiniga töötav juht oli otsustanud suvalise koha pealt mööda sihtkaitsevööndit hakata ennast välja lõikama majandusmetsa ja seejärel suundunud teele. Seetõttu pakkus Sepp, et see võis olla teadlik tegevus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles