9 Lõuna-Eesti kogukonnasündmust, mis lükkavad sel suvel kultuuripealinnale hoo sisse

Kristiina Tammets
, Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi koordinaator
Copy
Foto: Terje Atonen

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 pole enam mägede taga, vaid peibutab juba praegu küngaste ja orgude vahelt. Lõuna-Eesti kuplilise maastiku kogukonnad lükkavad sel suvel kultuuripealinnale hoo sisse – jõeretked, toidufestivalid, saunapäevad ja paljud teised põnevad kogukonnasündmused on avatud huvilistele lähedalt ja kaugelt, et tutvustada Lõuna-Eesti piirkonna väärtusi.

Tartu on järgmisel aastal Euroopa kultuuripealinn koos Lõuna-Eestiga ehk teisisõnu – veerand Eestit saab end nimetada Euroopa kultuurimetropoliks 2024. Kuna Lõuna-Eesti asub erinevate kultuuriruumide puutepunktis, otsekui kahe maailma piiril, on Euroopa kultuuripealinna jõudmine sellesse paika praegust muutlikku aega arvestades lausa märgilise tähendusega.

Euroopa kultuuripealinn siinsel piiril räägib õhtumaa kultuuriruumi elujõulisusest ning võimaldab ühtlasi esile tuua kultuuri mitmekesisust ja unikaalsust. Nii juhatavadki sellesuvised kogukonnasündmused huvilise otsesõnu Lõuna-Eesti inimestele oluliste väärtuste keskele ja annavad Euroopa piiril elavate kogukondade kaasabil kultuuripealinnale sisuka stardi.

Lõuna-Eesti asub erinevate kultuuriruumide puutepunktis, otsekui kahe maailma piiril.

Kogukonnasündmuste kirju kalender

Millised on Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi sellesuvised sündmused, mida tasub märkida enda suvekalendrisse? Sündmusi leidub igale maitsele ja kõige erinevamate huvidega inimestele. Sündmuste korralduse taga seisavad kohalikud aktiivsed eestvedajad ja kogukonnad. Kõik sündmused on omalaadsed pärlid.

Järgneva lühiülevaate põhjal saad teha oma valiku Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi 2023. aasta sündmustest! Loe Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi kohta lähemalt siit.

Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm annab igakülgse panuse, et tutvustada siinse piirkonna väärtusi just nõnda, nagu seda peavad tähtsaks Lõuna-Eesti kogukonnad.

1. Emajõe jõeretked

Välja müüdud? Ei veel, aga ilmselt varsti! Kui elamusretk Emajõel koos Aleksei Turovskiga rohkem huvilisi ei mahuta, kutsub meeleolukas ja seikluslik jõeretkede sari “Avasta Emajõgi!” osa saama Emajõe veemaailmast teistel retkedel suvest kuni aasta lõpuni. Emajõe ilusa ja hapra vesikonnaga saab sel ja järgmisel aastal teha lähemat tutvust temaatilistel jõeretkedel, mis viivad osalejad puutumatutesse paikadesse lodjaga, kanuuga, jõelaevadega. Retked kutsuvad avastama jõeelu kõigil neljal aastaajal – kevadel, suvel, sügisel ja talvel. Ühtlasi innustavad jõeretked kaasa aitama sealse ökosüsteemi hoidmisele.

2. Tartumaa “Tirin”

Tervelt 26 sündmusest koosnev Tartumaa toidusündmuste sari „Tirin“ saab alguse 22. juulil (eel)arvamusfestivaliga Äksis Jääaja keskuses, kus on teemaks toit ja keskkond. Mitmekülgne toidusündmuste sari “Tirin“ vältab järgmise aasta detsembrini ja rullub lahti mitmekümne eraldi sündmusena üle kogu maakonna.

Sari kaasab erinevaid osapooli ning tutvustab Tartumaa toiduvaldkonna parimaid praktikaid viiel põhiteemal: talust kooli, kestlik toidusüsteem, tervist toetav toit, traditsioonid ja innovatsioon. Tegevust jagub nii lastele, eakatele, peredele kui ka professionaalidele. Leidub koolitusi, kohvikutepäevi, laatasid, konverentse, taskuhäälinguid ja palju muud põnevat.

3. "Leevaku kullakaevur"

Kogukonnalavastus “Leevaku kullakaevur”, mille peategelaseks on Euroopa kõrgeim, 50-meetrine korsten, väärib kindlasti tähelepanu. Tegemist on kogukonna initsiatiivil sündinud suveetendusega, mis kõneleb pöörastest ideedest, põlvkondade suhetest, õnnestumistest ja läbikukkumistest täpselt sajandi eest Leevakul. Lugu keskendub toonase kohaliku visionääri Artur Reinumäe otsusele rajada Leevakule kolossaalne tellisevabrik, mille ehitamisest möödub tänavu sada aastat.

Kogukonnalavastuses teevad lavastaja Marko Mäesaare juhendamisel professionaalsete näitlejate Viire Valdma, Tiina Mälbergi ja Ken Rüütli kõrval kaasa ka harrastajad, kohaliku kogukonna inimesed. Kaheksa korral 26. juulist 8. augustini mängitavas suveetenduses põimuvad Leevaku kandi ajalugu, kultuur, keel ja kohalik miljöö ning kultuurielamust täiendavad imeline loodus ja kohalik toit, Räpina valla noorte puhkpilliorkester, lauljad ja pillimehed.

4. Seto Kostipäiv

Sõir, suulliim, kikkaseenepiirak ja seto köögile omased muud hõrgutised sunnivad pidevalt kalendrisse kiikama – millal ometi algab see setode külalislahkuse päev, Seto kostipäiv! Tänavu 12.–13 augustil ja järgmise aastal 13.–14. juulil, kuuldes kõrva paitavat karmoškaheli või eksootilist seto leelot, astu julgesti taluhoovi, hubasesse kodukohvikusse, ja jää sinna pikemaks.

Võta aega, et vaaremade retseptiroogadega enda maitsemeeli hellitada, seto köögikunsti eheduses keha ja hinge kosutada. Kui kõhtu enam ei mahu, paki kraam koduteele kaasa, enne kui õhtune kontsert algab. Tegelikult tasub öösekski jääda, sest uuel hommikul algav peräpütüpäiv võib samuti üllatada.

5. Rõuge toidufest

Oled see, mida sööd – öeldakse! Rõuge rahvas teab, aga soovib veelgi rohkem teada saada ja neid teadmisi ning kohalikke maitseid ka jagada. Kogukonna toidufestival võtab 9. septembril Rõuge Ööbikuorus fookusesse kohaliku toidu ja mahetoidu. Maailmaülikooli loengud, töötoad, arutelud, äge kultuuriprogramm ja muidugi laadamelu – see on kogukonnafestival, mis aitab mõista meie ja maailma toidulaua ümber toimuvat.

6. Üleskutse: “Sanna!”

Rõuge valla saunapered avavad sel sügisel kõigile huvilistele oma kodusaunade uksed. 20.–22. oktoobril köetakse Rõuge kandi kuplite ja järvesilmade vahel kuumaks ligi poolsada eriilmelist sauna – saunarõõmu kogemiseks koos pererahvaga, töötubadeks, saunakraami müügiks, samuti kohaliku saunapärimuse ja eluviisiga tutvumiseks. Nii et kui kuuled hõiget “Sanna!”, tead kuhu minna!

7. Ruumiloome konverents

Milline on Lõuna-Eesti väikelinnade visioon unistuste elukeskkonnast ja tugevast kohaidentiteedist? Selle aasta novembris Valgas peetav konverents “Loo või loobu! Kohalik kultuur kui ruumiloome komponent” kutsub mõtestama kohaloomet pärandi ja kultuuri kaudu. Visioonisündmusel otsitakse üheskoos vastuseid: kuidas luua enda ümber väärtuslikku ruumi, milline on kogukonna roll kohaloomes, kas kultuur ja kunst on paigaidentiteedi alustalad?

Konverentsi eel toimuvad Valga linna ajaloolisest nimest Walk inspireeritud walkshop’id, teematoad ja arutelud, mis avavad Lõuna-Eesti väikelinnade ruumilist ja arhitektuurilist olemust.

8.–9. Kaks eelsündmust

Tänavu korraldatakse ka kaks eelsündmust, mis tutvustavad 2024. aastal Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames aset leidvaid suuremaid sündmusi: nendeks on Roosifestival ja Kagu-Eesti inspiratsioonikonverents. Roosifestivali eelsündmus toimub 29. juulil Kaagjärve mõisas Valgamaal ning Kagu-Eesti inspiratsioonikonverents “Loovus loob lootust!” septembris Võrus.

Ainulaadne kogukonnaprogramm

Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi, hõlmab 20 kogukonnasündmust – seejuures mitmed neist on sündmuste sarjad. Nii toimubki kogukonnaprogrammi raames 2023. ja 2024. aastal kokku mitukümmend omanäolist sündmust, mis aitavad esile tõsta Lõuna-Eesti väärtusi: puhast loodust, mitmekülgset kultuuripärandit, kohalikku toitu ja käsitööd, tervislikku eluviisi, jätkusuutlikke ja innovaatilisi lahendusi ning aktiivseid ja elujõulisi kogukondi.

Regionaalse arendusprojektina on Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi eesmärk laiem kui kultuuripealinna sündmuste korraldamise toetamine. Kogukonnaprogrammi kõik tegevused on suunatud pikaajalise positiivse mõju saavutamisele Lõuna-Eesti piirkonna arendamiseks, kaasates kohalikke kogukondi, edendades noorte ettevõtlikkust ja toetades piirkonnas kestlikku arengut.

Elu kahe maailma piiril

Leader-tegevusgruppide poolt ellu viidavasse Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi kuuluvad 2023. ja 2024. aastal kogukondade projektid, mis kõik omal moel tutvustavad elu kahe maailma piiril:

  • Peipsi Toidu Tänav 175 km
  • „Taliteed Emajõe-Suursoos“
  • „Läbi linna: Valga+Valka“
  • Seto tantsupidu „Kad´ah kavvõkõ´“
  • Konverents „Kohalik kultuur kui ruumiloome komponent“ Valga linnas
  • „Seto kostipäivä aastaring“
  • Tartumaa toidusündmuste sari „Tirin“
  • Kogukonnafestival „Mina tean, kust tuleb minu toit”
  • Dokumentaalne osaluslavastus „Ellujäämiskunstid. KMOMID“
  • Rõuge projekt „Sanna!“
  • Roosifestival Kaagjärvel
  • Jõeretkede sari „Avasta Emajõgi!“
  • Maaliliste maastike jäädvustamise matkasari Otepääl, „Meelterännak looduses“
  • Kagu-Eesti kultuuri- ja inspiratsioonifestival „Loovus loob lootust!“
  • „Avastamata Antsla aarded – järved“
  • I Kodavere laalupido
  • Kogukonnalavastus „Leevaku kullakaevur“
  • Navi küla kogukonnafestival
  • Teemapäevad „Kohalikud traditsioonid kui ellujäämisvõimalus“

Loe Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi kohta lähemalt siit.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tiitliaasta saab avalöögi 26. jaanuaril 2024. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna tegemistega. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Copy
Tagasi üles