Reket, Ivo Linna ja Bedwetters annavad Tartu südalinnas tasuta kontserdi

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Autovabaduse puiestee avamine 2022. aastal.
Autovabaduse puiestee avamine 2022. aastal. Foto: Mana Kaasik / Tartu 2024

Ehkki Tartu kannab Euroopa kultuuripealinna tiitli alles tuleval aastal, on siin lahe juba praegu. Tartu 2024 selle suve kalender kihab kultuurisündmustest, kohtumistest, aruteludest ja headest mõtetest. Neljandat suve Emajõelinna südames aset leidev Autovabaduse puiestee kraabib vaid programmi pealispinda.

Väga hästi kraabib! Peale selle, et turuhoonest Kaarsillani kulgev puiestee on taas täienisti autovaba – mullu oli see sõidukitele osalt läbitav – on tagasi omal kohal ka kesklinna pargi poolne lava. Seal astuvad viie nädala jooksul muu hulgas üles muusikud nagu Reket, Ivo Linna & Supernova, Gerli Padar, Bedwetters ja Daniel Levi bänd.

“Euroopa kultuuripealinna tiitliaastani on jäänud vaid kuus kuud. Et sel ja järgmisel aastal kultuurielamuste virvarris ellu jääda, tuleb juba täna toonust tõsta,” rääkis Tartu 2024 Autovabaduse puiestee projektijuht Kati Tihkan.“Kontsertide sari on väga mitmekülgne ja püüame esinejate valikuga kõnetada erinevas eas ja maitsega publikut. Meie sarja artiste tunneb iga eestlane.”

[Eel]arvamusfestivalilt saja aasta tagusesse külaellu

Õigupoolest täitub terve Lõuna-Eesti sel suvel otsast otsani erinevate üritustega. Juuli teisel nädalavahetusel on kõik oodatud Elvasse liikumis- ja elamusfestivalile. Nagu nimigi ütleb, toimub männilinnas siis palju erinevaid elamusi nii suurtele kui ka väikestele.

Festivaliga ühes toimub traditsiooniline Elva kohvikutepäev, mis tähistab tänavu oma kümnendat juubelit. Samal ajal võib osa saada ka projekti Tartu Maailmaülikool raames toimuvas miniseminarist “Harrastussport – elamused või kannatused?”.

Seminaril mõtestatakse, millised on tervisespordiga kaasnevad mõttemustrid või suhtumised. Küsimusi aitab lahti harutada Tartu ülikooli liikumis- ja spordibiolooia professor Jarek Mäestu.

22. juulil saab Tartust veerandtunni kaugusel Äksis hoo sisse mitmekülgne toidusündmuste sari Tirin. Äksi [eel]arvamusfestivali raames toimub 10–12 arutelu, mis käsitlevad säästvat ja keskkonnahoidlikku toitu.

Ühtlasi peetakse sel päeval Äksis asuva Jääaja keskuse 11. sünnipäeva. “Jääaja keskus on keskkonnahariduskeskus ja pidasime loomulikuks, et keskkonna teemadega tähistame ka oma sünnipäeva,” ütles keskuse juhataja Kadri Valner. “Me vestluste teemadeks on võimalikult mahe ja maalähedane toidu kasvatamine, söömine, hoiustamine ja ka pakendamine,” lisas ta.

Jätkuv toidusündmuste sari kaasab erinevaid osapooli ja tutvustab Tartumaa toiduvaldkonna parimaid praktikaid. Tegevust jagub nii lastele, eakatele, peredele kui ka professionaalisele: on nii koolitusi kui ka kohvikutepäevi, laatasid ja maitseväljasõite.

Heinakuu sisse mahub ka omanäolise muusikalise suvelavastuse “Leevaku kullakaevur” esietendus. Piret Saul-Gorodilovi kirjutatud ja Marko Mäesaare dramatiseeritud kohalikul pärimusel ja isikutel põhinev lugu viib vaataja tänapäevast 1920. aastate külaellu, kus kesksel kohal on pöörane idee rajada Leevakule kolossaalne tellisevabrik, selle ümber põimuvad põlvkondade vahelised ja kogukondlikud suhted, igapäevased mured ja rõõmud ning ebaõnnestumised.

Kogukonna algatatud ja korraldatud lavastus pakub kultuurielamust Leevaku külas kaheksal suveõhtul. Lisaks etenduse vaatamisele saab jalutada Võhandu jõe kallastel, külastada hüdroelektrijaama, tutvuda kohaliku ajalooga, vestelda kogukonna liikmetega ning nautida kohalikku toidu.

Liikumis- ja spordifestival Elvas.
Liikumis- ja spordifestival Elvas. Foto: Jaak Jänes

Kodukohvikute päev Seto moodi

Kultuuripealinna suveprogramm jätkub Setomaal, kus augusti teisel nädalavahetusel leiab aset Treski muusika- ja inspiratsioonifestival. Kujuta ette jäävanne, hommikuhingamist, sauna ja muidugi head muusikat. Treskis saab kujutlusest tõelisus.

Samal ajal samas kandis paitab kõrva seto leelo ja karmoškahelid, silmailu pakuvad rahvariided ning maitsemeeli hellitavad vanaemade retseptiroad. Seto kostipäiva ehk Setomaa kohvikute päev toimub 2013. aastast saati. Selle nimi tuleb setokeelsest sõnast “kostma, mis tähendab külastama, ja eestikeelsest sõnast “kost” ja “kostitama”, mis tähendab nii külas käimist kui ka külaliste vastuvõtmist.

Sõir, suuliin, kikkaseenepiirak ja muu selline kraam käib asja juurde. Kostipäeva mõte ongi söögi kaudu tutvustada seto kultuuri ja kutsuda inimesi kohta, kuhu nad muidu ei satuks. Tänavu avavad Seto Külävüü sajakilomeetril marsruudil uksed üle 20 kodukohviku, taluhoovi ja hoopis üllatava kohvikupaiga.

Tartu 2024 suvi päädib madalasageduslike helivõngete saatel Võrus, kus 29. augustist kuni 2. septembrini toimub teist aastat järjest basskitarri suvelaager ja festival Eesti Bassioaas.

Laupäevaõhtusel lõppkontserdil esinevad oma ala tippmuusikud nagu basskitarristid Stuart Hamm (USA), Mohini Dey (India) ja Raul Vaigla (Eesti), kitarristid Alex Skolnick (USA) ja Dan Patlansky (LAV) ning trummarid Craig Blundell (UK) Andrus Lillepea (Eesti).

Tartu kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit terve 2024. aasta. Ligikaudu pool tiitliaasta põhiprogrammist on avalik. 19. oktoobril kuulutatakse välja kõik eriilmselised ja ainulaadsed elamused, mida järgmisel aastal Tartus ja Lõuna-Eestis kogeda saab. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 saab avalöögi 26. jaanuaril 2024. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Setokostipäiva esindajad.
Setokostipäiva esindajad. Foto: Terje Atonen

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 suvi 2023

Juuli:

  • 04.07 Jõeretked “Avasta Emajõgi!”. Elamusreis Emajõel koos Aleksei Turovskiga
  • 06.07 Tartu 2024 esitleb: Reket
  • 07.07–08.07 Eesti liikumis- ja elamusfestival
  • 07.07–08.07 Tartu Maailmaülikooli seminar Eesti liikumis- ja elamusfestivalil
  • 13.07 Tartu 2024 esitleb: Ivo Linna & Supernova
  • 15.07 Tartu 2024 esitleb: Gerli Padar
  • 15.07–16.07 Avatud talude päev Maajaamas
  • 18.07 Jõeretked “Avasta Emajõgi!”. Looduslodja purjeretk Peipsile
  • 22.07 Tartumaa toidusündmuste sarja “Tirin” avasündmus
  • 27.07 Tartu 2024 esitleb: Bedwetters
  • 27.07–06.08 Kogukonnalavastus “Leevaku kullakaevur”
  • 29.07 Roosifestival Kaagjärvel

August:

  • 03.08 Tartu 2024 esitleb: Daniel Levi
  • 11.08–12.08 Tartu Maailmaülikooli arutelud Paide arvamusfestivalil
  • 11.08–12.08 Hübriidarvamusfestivali demokraatia ala Paide arvamusfestivalil
  • 11.–13.08 Treski muusika- ja inspiratsioonifestival
  • 12.08–13.08 “Seto kostipäivä aastaring”
  • 19.08 Jõeretked “Avasta Emajõgi!”. Öine kanuusõit Emajõel tuletantsijate etendusega
  • 21.08–23.08 Tartu Maailmaülikooli väärtuste töötuba Navi külaseltsi lastelaagris
  • 21.08–27.08 Puuskulptuuride residentuur
  • 26.08 Jõeretked “Avasta Emajõgi!” Muinastulede öö Emajõel laevaga Signilda
  • 26.08 Jõeretked “Avasta Emajõgi!” Muinastulede öö kanuusõit Emajõe
  • 28.08–02.09 Eesti Bassioaas 2023

Loe lähemalt aadressil https://tartu2024.ee/suvi.

Copy
Tagasi üles