Galerii: Terras kaitseväe juhatajana esimesel visiidil Afganistanis

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras lendas möödunud pühapäeval Afganistani, et kohtuda seal teenivate Eesti kaitseväelastega ja liitlasriikide esindajatega.

Terrase ja teda saatva delegatsiooni lend Kabuli kujunes ilmaolude tõttu pikemaks kui plaanitud.

Esmalt lennati pühapäeval Saksamaalt Usbekistani, ent seal möllanud lumetormi tõttu viibis lahkumine sealsest Saksa toetusbaasist, rääkis koos Terrasega Afganistani sõitnud Postimehe fotograaf.

Esmaspäeva päeval pääseti siiski liikuma ning jõuti Afganistanis asuvasse sõjaväebaasi. Edasilend Kabuli viibis aga seekord liivatormi tõttu, nii et sihtkohta jõuti alles teisipäeva hommikul.

Täna kohtus Terras NATO vägede asejuhatajaga, kes tänas Eestit silmapaistva panuse Afganistani operatsioonil

NATO juhitud julgeolekujõudude ISAF asejuhataja Ühendkuningriigi kindralleitnant Adrian Bradshaw tänas kohtumisel Eesti kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrasega Afganistani pealinnas Kabulis Eestit märkimisväärse panuse eest NATO kõige tähtsamasse operatsiooni.

«Eesti sõdurid on vapralt võidelnud õlg-õla kõrval Ühendkuningriigi sõduritega rahutus Lõuna-Afganistanis,» ütles kindralleitnant Bradshaw. «Me oleme usaldusväärsele liitlasele Eestile väga tänulikud selle silmapaistva ja Eesti rahvaarvu arvestades suure panuse eest NATO operatsioonil Afganistanis.»

Terras sai ISAFi peakorteris põhjaliku ülevaate julgeoleku olukorrast Afganistanis. Kindralleitnant Bradshaw sõnul on Afganistani julgeolekujõudude võimekus tänu ISAFi toetusele tõusnud ja Afganistani Rahvuslikud Julgeolekujõud suudavad uute piirkondade üle vastutust võtta. Liitlasriikide toetus ja panus on Bradshaw sõnul arengu tagamiseks jätkuvalt oluline.

NATO väljaõppemissiooni Afganistanis ülem Ameerika Ühendriikide kindralleitnant David Bolger andis Eesti kaitseväe juhatajale ülevaate Afganistani julgeolekujõudude väljaõppe hetkeolukorrast ja plaanidest.

Hetkel teenivad Afganistanis Helmandi provintsis jalaväekompanii Estcoy-13, rahvuslik logistiline toetuselement NSE-12 ja staabiohvitserid. Estcoy-13 ülesanne Afganistanis Helmandi provintsis on tagada kohaliku elanikkonna julgeolek ning soodustada arengu- ja ülesehitustöid oma vastutusalal Nad-e-Ali piirkonnas, kus kompanii mehitab patrullbaasi Wahid ning selle läheduses asuvaid kontrollpunkte. Kabulis teenib sõjaväepolitsei lähikaitsemeeskond.

Eesti kaitseväelased osalevad NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekujõudude operatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles