Zelenskõi sõnul annaks kutse NATOsse sõduritele tohutu tõuke (1)

BNS
Copy
Ukrainlaste Humvee Novodarivka asula juures.
Ukrainlaste Humvee Novodarivka asula juures. Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsub USA presidenti Joe Bidenit üles kutsuma Ukraina juba praegu NATOsse, kuigi riik võib alliansi liikmeks saada alles pärast sõja lõppu, vahendas teisipäeval telekanali CNN usutlust uudisteagentuur UNIAN.

Ukraina president ütles Erin Burnettile antud intervjuus, et Biden on otsustaja, kas riigist saab alliansi liige.

«Biden toetab niigi meie tulevikku NATO liikmena, kuid praegune kutse annaks Ukraina sõduritele tohutu tõuke,» avaldas Zelenskõi arvamust.

Presidendi sõnul mõistab Ukraina, et riiki ei võeta allianssi enne sõja lõppu, kuid ukrainlaste jaoks on oluline tunda selles küsimuses liitlaste toetust.

«Me mõistame kõike. Aga see signaal oleks tõesti väga oluline. Ja see sõltub Bideni otsusest,» rõhutas Zelenskõi.

NATO tippkohtumine toimub Vilniuses 11.-12. juulil.

USA president Joe Biden suundub nädala pärast Euroopasse kolme riigi reisile, mille seas NATO tippkohtumisele, mis keskendub Ukrainat toetava rahvusvahelise koalitsiooni tugevdamisele. Bidenit on NATO kohtumisele laialdaselt oodatud. USA teatel on allianss on peaaegu üht meelt, kuidas läheneda eelseisval kohtumisel Ukraina liitumissurvele.

Zelenskõi ütles juba laupäeval, et tahab saada eelseisval NATO Vilniuse tippkohtumisel oma riigile kutset ühineda alliansiga pärast sõda.

«Meil on vaja väga selget ja mõistetavat signaali Vilniuse tippkohtumisel, et Ukraina võib saada pärast sõda NATO võrdväärseks liikmeks,» ütles ta Kiievis ühisel pressikonverentsil Hispaania peaministri Pedro Sánchezega.

«See kutse allianssi on esimene, väga praktiline samm, see oleks meile väga tähtis,» toonitas riigipea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles