Espresso ja emotsioonid ehk mis on vaimse tervise kohvik ja miks seda vaja on?

, Peaasi.ee projektijuht
Copy
Vahel aitab „ellu jääda“ muret ära kuulav kõrvapaar ja tass kuuma jooki.
Vahel aitab „ellu jääda“ muret ära kuulav kõrvapaar ja tass kuuma jooki. Foto: Reval Café

Jagatud mure on pool muret. Aga kellega oma muret jagada? Vaimse tervise kohvikute idee sündis heade mõtete linnas Tartus ja on paik, kus saab oma vaimse tervise raskusi jagada. Vaimse tervise edendamisega tegelev Peaasi.ee arendab ja katsetab mujal maailmas levinud vaimse tervise kohvikuid Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 raames.

Tänapäeva kiire ja stressirohke ajastu on tõeline katsumus meie vaimsele tervisele. Hoolimata heast füüsilisest tervisest ja materiaalsest edust võib meie sisemine tasakaal olla tasakaalust väljas. Just seetõttu on vaimse tervise hoidmine muutunud üha olulisemaks ning oskus leida rõõmu ja rahulolu oma igapäevaelus on saanud tõeliseks ellujäämise kunstiks.

Vahel aitab “ellu jääda” muret ära kuulav kõrvapaar ja tass kuuma jooki.

Tühjendame tassi ja kergendame murekoormat

Vaimse tervise kohvikus pakuvad vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud inimestele toetavat kuulamist ja vajadusel suunavad professionaalset abi kasutama. Vahel on meil tarvis, et keegi meid vahele segamata, hinnanguid ja nõu andmata lihtsalt ära kuulaks.

Kui inimene on sattunud vaimse tervise raskustesse, on eriti oluline, et tal oleks empaatiline kuulaja. On leitud, et usaldusväärsetele inimestele oma raskustest rääkimine aitab. Sel juhul kannatab inimene vähem üksindustunde all, mis on väga suur lisastress. Jagamine vähendab üksindust.

Vaimse tervise kohvikusse on oodatud kõik inimesed, kes tunnevad, et nad soovivad jagada oma vaimse tervise muresid ja küsida nõu. Oodatud on ka inimesed, kes on mures oma lähedase vaimse tervise pärast ning soovivad seda jagada. Meil kõigil võib ette tulla olukordi, kus just võõraga oma muresid jagades jõutakse parimate lahendusteni. Või vähemalt teadmiseni, et murekoorem on raske ja vajatakse spetsialisti abi.

Toome vaimse tervise mured koduseinte vahelt välja

Vaimse tervise mõistmine on aja jooksul arenenud ning tänapäeval räägitakse avatumalt sellest, kuidas meie meeleolu, emotsioonid ja üldine heaolu mõjutavad meie igapäevaelu.

Õnneks on ühiskond hakanud mõistma, et vaimse tervise hoidmine on sama oluline, kui füüsiline tervis. Kui töökaaslane, sugulane või sõber murrab käeluu, siis tunneme talle kaasa ja uurime, kuidas saaksime talle toeks olla. Me ei pea käeluu murdmist piinlikuks ega arva, et inimene on ise temaga juhtunus süüdi. Samamoodi ei ole inimene süüdi, kui tal on vaimse tervise raskusi ja vähim, mida saame teha on märgata ja küsida „Kuidas sul läheb? Kas ma saan sind kuidagi aidata?“. Vaimse tervise raskustes inimene võib saada ka julgustust, kui talle öelda, et olen sinu jaoks olemas.

Selle aasta algusest on vaimse tervise kohviku vabatahtlikud olnud inimeste jaoks olemas iga kuu viimasel laupäeval Tartus Riia tänava Reval Cafes ja teisteski Eestimaa kohvikutes. Vaimse tervise kohvikus on loodud turvaline ja toetav keskkond, kus inimesed saavad rääkida enda vaimse tervisega seotud muredest. See on koht, kus avatud dialoogi kaudu saab suurendada teadlikkust vaimse tervise teemadel ning leida toetust ja mõistmist.

Tule vaimse tervise kohvikusse:

  • Viljandi [eel]arvamusfestivalil laupäeval, 8. juulil kell 12–17.

  • Treski muusika- ja inspiratsioonifestivalil laupäeval, 12. augustil kell 12–20 ja 13. augustil kell 10–14.

  • Laupäeval, 26. augustil kell 10–21 Tartus Riia mnt Reval Cafes.

Vaimse tervise kohvikute toimumine Euroopa kultuuripealinna egiidi all lisab sellele initsiatiivile erilise mõõtme. See annab võimaluse levitada teadlikkust vaimse tervise tähtsusest laiemalt ning julgustab inimesi rääkima avatumalt ja ausamalt oma vaimse tervise raskustest.

Vaimse tervise kohvik aitab lõhkuda vaimse tervisega seotud stigmat ning julgustab inimesi otsima abi ja toetust. Oluline on mõista, et me kõik võime vajada aeg-ajalt tuge ning vaimse tervise hoidmine on meie enda ja ühiskonna ühine vastutus.

Kui jagatud mure on pool muret, siis jagatud rõõm on teaduspärast topeltrõõm. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 kunstiline kontseptsioon on Ellujäämise Kunstid. Ellu jäämiseks on tarvis luua ja koguda kokku teadmised, oskused ja väärtused, mis aitavad meil hästi elada. Vaimse tervise kohvikus loome ja jagame teistega koos olemise ja toetamise rõõmu.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tiitliaasta saab avalöögi 26. jaanuaril 2024. Ole kursis Euroopa kultuuripealinna tegemistega. Telli Tartu 2024 uudiskiri!

Copy
Tagasi üles