JÄRELVAADATAV Ratas: tulen kõrgpoliitilisest liigast ära, aga erakonnale käega ei lehvita (7)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy

Keskerakonna juhtivliikmed kogunesid täna esimehe Jüri Ratase kutsel erakorralisele koosolekule. Vahetult pärast koosoleku algust tuli aga teade, et Ratas tegi ettepaneku kokku kutsuda erakorraline kongress. Samuti teatas ta, et ei kandideeri enam erakonna esimeheks.

Erakonna esimehe kohalt taanduv Ratas ütles pressikonverentsil, et on alates 15. aprilli volikogust, mil otsustati ühehäälse paremusega, et erakorralist kongressi ei toimu, püüdnud erakonna sees olevaid erinevaid osapooli lepitada, kuid tulutult. «Ma näen seda, et töist usalduslikku õhkkonda erakonna sees ei ole,» nentis Ratas.

Ratas küll lahkub erakonna esimehe kohalt, kuid suurest poliitikast ei taandu. «Sellistes vastutavates ametites - linnapea, peaministri ja erakonna esimehena - olen ma lähtunud põhimõttest, et pead olema kõigi inimeste linnapea, peaminister või erakonna esimees. Olen seda südames kandnud ja kannan ka täna,» ütles Ratas. «Ma arvan, et täna tuleb teha samm tagasi. Tahan siin täna teile öelda, et otsus tähendab ka minu jaoks kõrgpoliitilisest liigast äratulekut, aga ma sellele erakonnale käega ei lehvita. Jätkan poliitikas, jätkan kindlasti erakonnas ja riigikogus tööd.»

Ratas, erakonna aseesimees Kadri Simson ja juhatuse liige Jaak Aab teatasid vahetult enne kella 18, et toetavad ühiselt uueks erakonna esimeheks Tanel Kiike. «Ma arvan, et erakonna peaks üle võtma see, kes on erakonna esimeheks saades, reaalselt sellest sekundist, peab olema valmis tõusma peaministritoolile. Ma arvan, et Tanel Kiigel on seda potentsiaali,» ütles Ratas.

Võrreldes Mihhail Kõlvartiga peab Ratas Kiige eeliseks kogemusi riigi tasandil. «Ta on olnud mitmekordne minister, riigikogu liige, fraktsiooni esimees, peaministri büroo juht. Ta on seisnud Keskerakonna väärtuste eest. Ega peaministriks ei tõusta üksinda, vaid sa pead leidma ka partnereid. Oskan lugeda võimalikku koostöövalmidust, arvan, et Taneli puhul oleks see suurem,» ütles Ratas, lisades, et peab konkurentsi Kiige ja Kõlvarti vahel tugevaks.

Kas erakonna lõhkimineku põhjuseks võis olla ärimees Parvel Pruunsilla annetus, mille Ratase leer tahtis vastu võtta, kuid nn Kõlvarti tiib surus tagasi? «See oli täpp i’le. Öeldakse, et kui pannakse viimane kõrs kaameli seljale, siis see murdub. See ei olnud tänase koosoleku põhjus. See oli viimane piisk,» nentis Ratas.

Samuti kinnitas erakonna praegune esimees, et kui partei juhiks peaks saama Kõlvart, siis tema käekäiku see ei mõjuta. «Ma olen seda erakonda juhtinud seitse aastat, iga päev tundnud muret ... ma olen poliitikas olnud üle 20 aasta, mu soov pole siit kuskile minna,» tõdes Ratas. «Austan kongressi otsuseid. Kui see inimene (kes saab erakonna esimeheks - toim.) soovib, et ma teda aitaksin, siis ma kindlasti teen seda.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles