Kiievi saatkonna töötaja pälvis kaitseväe tunnustuse

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Katerõna Melnõk pälvis Eesti kaitseväe teenetemedali.
Katerõna Melnõk pälvis Eesti kaitseväe teenetemedali. Foto: Ain Liiva

Kaitseväe juhataja kindral Martin Herem andis teenetemärgi Ukraina Eesti suursaatkonnas töötavale Katerõna Melnõkile, kes on alates täiemahulise sõja puhkemisest olnud meie diplomaatilisele esindusele hindamatuks toeks. Teenetemärk anti kommunikatsioonispetsialistile Kiievis üle selle nädala alguses.

«See oli väga ootamatu,» lausus 33-aastane Melnõk Postimehele. «Tulin nagu tavaliselt tööle, kui kaitseatašee [kolonel] Eero Kinnunen teatas, et tuleb koosolek, kus «on vaja arutada tähtsaid asju». Ma ei osanud midagi ebatavalist oodata, sest meil käivad tihti parlamendidelegatsioonid ja toimuvad eri visiidid ning arvasin, et see on ilmselt seotud tööalase info edastamisega.»

Suur oli aga üle kahe aasta Eesti suursaatkonnas ametis olnud naise üllatus, kui kaitseatašee ja tema abi kolonelleitnant Andris Sprivul ilmusid koosolekul kõigi ette paraadmundrites, medalid rinnas. «See ei paistnud kuigi tavapärane. Mu esimene mõte oli, et küllap on neist kedagi edutatud, auastmes ülendatud või midagi sellist,» meenutas Melnõk naerulsui.

«Kui Andris hakkas dokumenti lugema ja nimetas mu nime, siis oli esimene mõte, et see pole tõsi ja nad teevad nalja, sest kui tegeled mingite olukordade lahendamisega, siis pole hiljem eriti mahti möödunut meenutada ning analüüsida. Sa lihtsalt teed, mida tuleb teha ja mis on oluline või vajalik.»

Kaitseväe teenetemärk ja tunnistus, mis omistati Katerõna Melnõkile tema pühendunud töö eest Ukraina sõja kõige ärevamatel algusnädalatel
Kaitseväe teenetemärk ja tunnistus, mis omistati Katerõna Melnõkile tema pühendunud töö eest Ukraina sõja kõige ärevamatel algusnädalatel Foto: Ain Liiva

Kindral Heremi poolt juuni alguses allkirjastatud käskkirjas öeldakse, et Melnõk aitas Ukraina ja Venemaa vahelise sõjalise konflikti puhkedes koguda Ukraina allikatest teavet, aidates hinnata adekvaatselt nii oma turvalisust kui ka üldist sõjalist olukorda.

«Ta aitas Eesti kaitseväge ennastsalgavalt ööpäev ringi esimesed kolm kõige kriitilisemat nädalat. Kuna Ukraina kajastas oluliselt rohkem infot avalikes allikates, siis tänu temale liikus info kiiresti,» seisis dokumendis, kus lisati, et Melnõk veab lisaks oma põhitööle mõningaid Eesti kaitseväe pikaajalisi projekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles