Viljalepingu lõpetamine maksab Sullivani sõnul Venemaale diplomaatiliselt kätte

BNS
Copy
Viljapõld Donetski oblastis.
Viljapõld Donetski oblastis. Foto: OLEG PETRASYUK/Scanpix

Viljalepingu lõpetamine maksab Venemaale diplomaatiliselt kätte, sõnas pühapäeval Ühendriikide riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan intervjuus meediakanalile CBS News, mida vahendas uudisteagentuur UNIAN.

«Ma ei oska ennustada, mida Vladimir Putin ette võtab. Viimastel kuudel on ta kõikunud selle initsiatiiviga igas suunas,» rääkis Sullivan.

Sullivani sõnul on Venemaal võimalus teraviljaalgatusest taanduda ja ka selles osalemist jätkata.

«Kui Venemaa sellest väljub, siis vaatab muu maailm seda ja ütleb, et Venemaa on pööranud selja tõsiasjale, et tänu leppele saavad Aafrika, Ladina-Ameerika ja Aasia riigid vajaliku toidu taskukohase hinnaga. Ja ma arvan, et tulevikus läheb see Venemaale diplomaatiliselt kalliks maksma. Nii et see on valik, mille Vladimir Putin peab tegema. Oleme valmis igaks stsenaariumiks ja teeme selles osas ukrainlastega tihedat koostööd,» ütles nõunik.

Viimane Musta mere teraviljalepingu alusel seilanud laev lahkus pühapäeva hommikul Odessa sadamast, vahendas Briti rahvusringhääling BBC veebisaidi MarineTraffic andmeid.

Laev väljus Odessast Istanbuli kell kaheksa hommikul. ÜRO andmete põhjal on selle lõplik sihtriik tõenäoliselt Holland.

Tänu Musta mere teraviljaleppele on Ukraina saanud vilja eksportida kolmest sadamast.

Venemaa on ähvardanud lepingut mitte uuendada, kuna leiab, et tema nõudmised enda toiduainete ekspordi soodustamiseks ei ole täidetud. Lepingu pikendamise tähtaeg on esmaspäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles