Koppel kärbetest: riigieelarve tuleb taas muuta arusaadavaks ja läbipaistvaks (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Peeter Koppel
Peeter Koppel Foto: Sander Ilvest

Majandusanalüütik Peeter Koppeli sõnul ei maksa imestada, kui erasektori eksperdid satuvad raskustesse hindamisel, millised riigieelarvelised kulud väärivad kärpimist.

Tänane Postimees kirjutas, et rahandusminister Mart Võrklaev (RE) kutsus hiljuti avalikkust ja ettevõtjaid üles märkama riigiaparaadis raiskamist ning anda sellest riigile teada. Ülesanne osutus keeruliseks.

«Minu arvates on irrelevantne, millised kulud näiteks minule selgelt üleliigsetena paistavad,» tõdes Koppel Postimehele. «Ma isegi ei teeskle, et minu kompetents selleks piisav oleks ja et ma tegevuspõhise eelarve suudaks endale päriselt arusaadavaks teha ja hakata punase pastakaga sinna küsimärke joonistama.»

Seega ei imesta Koppel ka selle üle, et riigiaparaadist väljaspool tegutsevad majanduseksperdid on konkreetsete kuluridade peale näpu panemisel väga ettevaatlikud – kui nad need muidugi üles leiavad. Koppel nentis, et kui mõni majandusekspert ütlekski ühe tema meelest liigse kulurea, saab ta viis vastuväidet, miks selle ja just selle rea kärpimine ei ole kohe mitte kuidagi võimalik.

«Ei ole võimalik» ei tundu usutava narratiivina olukorras, kus enamus mäletab eelmist suurt kriisi, kus oli küll võimalik.

Peeter Koppel

«Erasektoris tegutsevad majandusinimesed ei oska väljendiga «ei ole võimalik» tegelikult hästi suhestuda, sest nad tegutsevad keskkonnas, kus ümbritsevate realiteetidega kohanemine on vajalik ainuüksi selleks, et (majanduslikus mõistes) ellu jääda,» sõnas Koppel.

Seega ongi tema arvates siinkohal kaks olulist teemat. Esiteks mentaliteet. «Mina tahaks näha, et riik saaks uuesti aru, et maksumaksjale pole teenitud raha tulnud just kergesti ning seega tahab maksumaksja näha, et eksisteerib reaalne tahe selle efektiivseks kasutamiseks. «Ei ole võimalik» ei tundu ka usutava narratiivina olukorras, kus enamus mäletab eelmist suurt kriisi, kus oli küll võimalik,» ütles Koppel. 

«Teiseks tahaks ma näha seda, et riigieelarve oleks jälle arusaadav ja läbipaistev,» jätkas ta. «Tegevuspõhine eelarve seda ei ole. Ma loodan, et maksumaksja soov läbipaistvuseks ja efektiivsuseks ei ole ometi liiast.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles