9000 siga hukkamisele saatev katk võis tulla Venemaalt (1)

Copy
Sigade Aafrika katku küüsi sattunud Lutsu farmi ümbritseval aial hoiatab lähedusse sattujaid vastav silt. 
Sigade Aafrika katku küüsi sattunud Lutsu farmi ümbritseval aial hoiatab lähedusse sattujaid vastav silt. Foto: Kevin Melk

Põlvamaal aktsiaseltsile Rakvere Farmid kuuluvas Lutsu farmis tuvastati sigade nakatumine Aafrika katku ning usutakse, et see võib olla pärit Venemaalt. Kõik farmi 9000 siga lähevad seetõttu hukkamisele.

Teave sigade haigestumisest Põlva vallas asuvas farmis jõudis põllumajandus- ja toiduametisse (PTA) 26. juulil. Nii karm kui see loomade suhtes empaatilisest vaatepunktist ka ei tundu, ei ole PTA Lõuna regiooni juhataja Inge Saavo sõnul muud väljapääsu kui kõik sealsed sead hukata.

«Taudi tõttu hukatakse kõik farmis peetavad sead, sest haigusele puudub ravi. Seejärel korraldab PTA farmi ruumides täieliku puhastuse ja desinfektsiooni. Taudi tõttu surnud ning hukatud sigade eest on võimalik taotleda kompensatsiooni,» lisas ta.

Saavo täpsustas, et esimene puhastus ja desinfektsioon tehakse farmis kohe pärast seda, kui sead on hukatud. «Pannakse desoaine sinna peale. See seisab 24 tundi. Siis seadmed pestakse ja desinfitseeritakse. Kui see desinfitseerimine on tehtud, tehakse seitsme päeva pärast teine. 15 päeva pärast seda võetakse kitsendused maha, kui kõik on korras,» kirjeldas Saavo protsessi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles