Risto Joost: Birgitta festival on meie regiooni ainus läbinisti muusikateatri festival

Copy
Tristan ja Isolde
Tristan ja Isolde Foto: Vanemuine

Risto Joost on tunnustatud dirigent nii ooperi- kui kontserdilavadel ning juhatanud mitmeid rahvusvaheliselt tunnustatud orkestreid. Samuti on Joost seisnud dirigendina kõrgelt hinnatud kooride ees ning olnud ka ise Birgitta festivali kunstiline juht. Tänavusel Birgitta festivalil astub Risto Joost üles ooperi “Tristan ja Isolde” dirigendi ja muusikajuhina. Viimane on Joosti arvates üks erilisemaid ja ilusamaid lavastusi, mida ta teab.

4. augustil hoo sisse saava Birgitta festivali kohta ütleb Risto, et see sündmus on tema tegemiste hulka kuulunud järjepidevalt festivali algusaegadest saati. “Kõigepealt osalesin festivalil regulaarse külastajana, siis maestro Eri Klasi kutsel juhatasin seal Mozarti ooperit “Haaremirööv” ja Haydni oratooriumi “Loomine”, meenutab ta.

“Hiljem juba kunstilise juhina panin ise programmi kokku ja juhatasin etendusi. Eelmisel aastal kutsus Tõnu Kaljuste festivali uue kunstilise juhina meid Vanemuisega “Don Giovannit” etendama, sel aastal tuleme Birgitta festivalile “Tristan ja Isoldega”.”

“Lisaks ooperile ja kontsertlavastustele näeb Birgitta festivalil tihti ka tantsu ja muud muusikateatriga seonduvat.”

Mati Turi Tristani rollis. Tristan ja Isolde
Mati Turi Tristani rollis. Tristan ja Isolde Foto: Vanemuine

Nagu eelpool mainisid, oled olnud ka Birgitta kunstiline juht, mis on see, mis teeb festivali sinu jaoks eriliseks?

Festivali teeb eriliseks fakt, et ta on meie regiooni ainuke läbinisti muusikateatri, mitte ooperifestival. Lisaks ooperile ja kontsertlavastustele näeb seal tihti ka tantsu ja muud muusikateatriga seonduvat.

Mida tänavusel festivalil kindlasti vaatama peaks?

Tulge “Tristanit ja Isoldet” vaatama! Seal on väga head lauljad, viimasel ajal Euroopas laineid lööv Aile Asszonyi laulab Isolde rolli ja Mati Turi Tristanit. See on tõesti väga eriline lavastus Liis Kollelt! Ilus lugu ja eepiline muusika.

“Isolde rollis näeb Euroopas hetkel üht tunnustatuimat eesti soprani Aile Asszonyit. Vaid Birgitta festivalil näeb teda Isolde rollis.”

Ooperilaulja Aile Asszonyi
Ooperilaulja Aile Asszonyi Foto: Sander Ilvest

Millest see aegadeülene “Tristan ja Isolde” siis ikkagi räägib? Kas midagi Birgitta laval ka teisiti on võrreldes Vanemuisega?

Lugu räägib keelatud armastusest, sõprusest, lootusest ja kättemaksust. Aile Asszonyi teeb selles lavastuses debüüdi, nii et Ailet kuuleb meie lavastuses Isolde rollis ainult Birgitta festivalil.

Loodan, et seda kõike tulevad nautima nii ooperigurmaanid kui ka uudishimulikud inimesed, kes on valmis muusikateatri võlusid avastama, sest nii uskumatu kui see ka ei tundu, see on seda väärt!

“Württembergi Kammerorkestri peadirigendiks asumine tähendab minu jaoks seda, et tekib võimalus mängida laias maailmas veel rohkem meie heliloojate muusikat.”

Dirigent Risto Joost.
Dirigent Risto Joost. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Millises seisus on täna Eesti muusikateater?

See on ehk antud rubriigi jaoks liiga lai küsimus, aga üldiselt võib öelda, et Eesti muusikateater elab pigem hästi, repertuaar on lai, tuleb uusi lavastajaid, nii meilt kui mujalt. Ka noori lauljaid kasvab juurde. See, et meil on nii palju muusikateatri festivale ja kaks muusikaga seotud riigiteatrit on märk kultuurilist identiteeti väärtustavast intelligentsest riigist. Ka Eesti heliloojate muusikat tellitakse ja esitatakse. Võibolla eksperimenteerimist võiks rohkem olla, aga need on juba nüansid.

Hiljuti tuli tore uudis sinu peagi algavast uuest ametikohast. Mida see muutus sinu jaoks ja mida Eesti jaoks tähendab?

Alustan hooajal 2024/25 Saksamaal Württembergi Kammerorkestri peadirigendina. Eesti muusika jaoks tähendab see ehk nii palju, et loodetavasti tekib mul võimalus mängida meie heliloojate muusikat piisavalt palju ja õnnestub kutsuda ka meie interpreete sinna kanti.

Aga minu enda seisukohast tähendab see suurepärast võimalust musitseerida Euroopa ühe parima kammerorkestriga, plaadistada, tellida uut muusikat. Ja kindlasti tähendab see ka rohkem reisimist.

Birgitta festival 2022
Birgitta festival 2022 Foto: Siim Vahur

Birgitta Festival 2023

4.-13. augustini toimub taas kõigi muusika austajate rõõmuks Birgitta festival. Tänavune festival toob publiku ette ühe uudisteose, tunnustatud suurlavastuse, maailmaklassikat ning kodumaised levimuusika legendid. Festivali kunstiline juht on Tõnu Kaljuste.

Koomiline ooper “Crisis” 4. ja 5. augustil

Ooper “Tristan ja Isolde” 8. augustil

Kontsert Ultima Thule/Riho Sibul 65 "LENNELDA PRIIKS" 10. augustil

Kammerooper “Halastus” 11. ja 12. augustil

Beethoven 9. sümfoonia 13. augustil

http://www.filharmoonia.ee/birgitta

Copy
Tagasi üles