Kust saadakse müstilisi «terakesi»? Homöopaatiliste preparaatidega ise äritseda ei tohi

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Homöopaatilised preparaadid apteegis
Homöopaatilised preparaadid apteegis Foto: Apoteka

Seoses juhtumiga, kus lapsevanem proovis oma ohtlikus seisundis kolmeaastast last ravida homöopaatiliste preparaatidega, tuletab ravimiamet meelde, et neid tilgakesi ja graanuleid võivad Eestis müüa vaid apteegid ning selleks peab preparaadil olema ka müügiluba. 

Olenemata sellest, kulub ka vähese taustinfoga umbes minut, et leida sotsiaalmeediast üles grupid, kus preparaate käest kätte müüakse ja mõnel juhul välismaalt – näiteks Saksamaalt – hulgi tellitakse. 

Ravimiameti järelevalveosakonna spetsialist Evelin Saar andis mõista, et need preparaadid on reguleeritud nagu iga teine käsimüügiravim: «Homöopaatiliste preparaatide müük on reguleeritud sarnaselt ravimitega ehk neil peab olema müügiluba ja neid tohib müüa ainult apteegis. Eraisikutel ei ole lubatud homöopaatilisi preparaate veebis pakkuda ega turustada.»

Postimees kirjutas täna, kuidas lapsevanem andis eeldatavasti vedelikupuudusest šoki saanud lapsele kohese arstiabi asemel preparaate Phosphorus ja China ning politsei suunas juhtumi lastekaitseametnikele.

«Need tooted võivad olla homöopaatilised preparaadid, mida tavaliselt kasutatakse kergemate haigusseisundite korral,» kommenteeris Saar kõlanud nimesid. «Kui homöopaatilist preparaati ei kasutata sihipäraselt või loodetakse raskete haiguste puhul «imelist» paranemist, siis võib nende kasutamine osutuda ohtlikuks,» lisas ta.

Just nagu iga teise ravimiga, tuleks Saare sõnul apteekri või arstiga nõu pidada ka homöopaatiliste preparaatide kasutamisel.

Kui perearsti kätte ei saa, aga tervis nõuab abi: perearsti nõuandeliin 1220 vastab kõnedele ööpäev läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles