Nigeri hunta lubas igasugusele agressioonile kohest sõjalist vastust

Copy
Tuhanded inimesed Niameys riigipöörajatele toetust avaldamas.
Tuhanded inimesed Niameys riigipöörajatele toetust avaldamas. Foto: Stringer/Scanpix

Nigeris äsja võimu haaranud hunta teatas neljapäeval, et reageerib viivitamatult sõjaliselt igasugusele nende vastu suunatud agressioonile või agressioonikatsele Lääne-Aafrika riikide majandusühenduse ECOWAS või kellegi teise poolt.

ECOWAS andis pühapäeval huntale nädala aega valitud presidendi Mohamed Bazoumi ametisse ennistamiseks või ähvardas võimaliku sõjalise sekkumisega.

«Iga agressioon või agressioonikatse Nigeri vastu saab riigi kaitse- ja julgeolekujõudude kohese ja etteteatamata vastuse,» kinnitas hunta esindaja riigitelevisioonis etteloetud avalduses.

Nigeri riigipöördejuhid teatasid ühtlasi, et lõpetavad suursaadikute volitused neljas riigis seoses survega taastada ametisse demokraatlikult valitud president.

«Nigeri Vabariigi erakorraliste ja täievoliliste suursaadikute ülesanded Ühendriikides, Prantsusmaal, Nigeerias ja Togos on lõpetatud,» ütles hunta esindaja televisioonis.

Samuti teavitas eestkõneleja, et Niger lõpetab kõik sõjalised kokkulepped Prantsusmaaga.

Nigeris on umbes 1500 Prantsuse sõdurit, kes võitlevad Saheli piirkonnas džihadistidega.

Sõjaväehunta esindaja põhjendas otsust muu hulgas Prantsusmaa reaktsiooniga Nigeri olukorrale. Hunta süüdistas endist koloniaalvõimu Prantsusmaad sõjalise sekkumise kavandamises.

Koos Prantsusmaa sõjaväelastega on riigis ka umbes 1000 USA sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles