Ravijuht: homöopaatiaga ravitud lapse eest oli hoolitsetud ja ema püüdis teda aidata

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kuressaare haigla.
Kuressaare haigla. Foto: Sander Ilvest

Kuressaare haigla postitas sotsiaalmeediasse kokkuvõtte hiljutises Postimehes kajastatud juhtumist, kus lapsevanem otsis vedelikupuuduses lapsele alternatiivmeditsiinilist nõu. 

«Mõni aeg tagasi jõudis avalikkuse ette juhtum, kus kolmeaastase lapse ema püüdis vedelikupuudusesse jäänud last abistada alternatiivsete abivõtetega. Soovime siinkohal rõhutada, et laps taastus ilusti ning sai pärast paari haiglas veedetud päevi koju,» teatas Kuressaare haigla sotsiaalmeedias. 

«Loodusravi kasutamine on tihtipeale omal kohal ning paljud inimesed kasutavad seda ka kõrvuti nüüdisaegse meditsiiniga, kuid oluline on õigel ajal tunda ära märgid, mis viitavad, et vajalik on meedikute sekkumine,» kirjutas haigla. 

Haigla lisas postituses, et nende ravijuhi doktor Edward Laane sõnul ei saa lapse ema kindlasti süüdistada lapse hooletusse jätmises, kuid gastroenteriidiga (ka kõhugripp – B-M.A.) võib laste seisundi allakäik olla väga kiire, mistõttu ülimalt oluline, et laps saab õigel ajal abi.

Laane sõnul oli laps küll raskes seisus, kuid gastroenteriidi puhul on väikese lapse puhul see kiire tulema. «Lapse eest oli hoolitsetud ning ema püüdis teda igati aidata. Raskeks tegi lapse olukorra just väljakujunenud ränk vedelikupuudus, mis sai meedikute hoole all kiirelt likvideeritud ning laps taastus täielikult. Ema oli püüdnud lapsele lusikaga vett anda, kuid see ei andnud tulemust. Kiirabi tegevusse ema kuidagi ei sekkunud ning oli igati valmis koostööks, et lapse seisundi paranemisele kaasa aidata.»

Haigla tuletas meelde, et kui laps jääb kõhulahtisuse ja oksendamise foonil loiuks, pilku ei fikseeri, ei urineeri ning isegi lusikatäis vett sees ei püsi, tuleb pöörduda erakorralise meditsiini osakonda (EMO) või kutsuda kiirabi. 

«Oksendavat ja kõhulahtisusega last ei maksa joota suurte kogustega, sest see vedelik lihtsalt ei püsi sees ning toimib maoloputusena. Nagu mainitud, võib lastel väga kiirelt välja kujuneda vedelikupuudus, mida koduste vahenditega ei ole alati võimalik likveerida.»

Vedelikupuuduse sümptomid, millega tuleks kindlasti pöörduda arstile:

  • kuiv suu, keel, huuled;
  • imikutel ja väikelastel sissetõmbunud lõge;
  • laps pole urineerinud kolm kuni neli tundi, nutuga ei kaasne pisaraid;
  • laps on loid, ei hoia silmsidet.

Oluline meeles pidada:

last püüda joota lusika haaval, mitte anda korraga suures koguses vedelikku!

Eelpool kirjeldatud sümptomitega kutsuda kiirabi või pöörduda EMOsse!

Allikas: Kuressaare Haigla SA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles