Osmussaarele kerkivad NATO antennid

BNS
Copy
Vaade Osmussaarele.
Vaade Osmussaarele. Foto: Sven Randlaid

Valitsus arutab neljapäevasel istungil Riigi Kaitseinvesteeringute Keskusele loa andmist Osmussaarele Natura alale antennisüsteemi ja kolme väiksemamõõdulise hoone ning elektri kohapealseks tootmiseks hajajaama ehitamiseks.

Eelnõu kohaselt antakse nõusolek nende rajamiseks Natura erandi kohaldamiseks. Antennisüsteemi projekt on vajalik riigi julgeoleku tagamiseks nii riigi kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Tegevusloa väljastamiseks on vajalik valitsuse nõusolek, misjärel kliimaministeerium peab informeerima Euroopa Komisjoni vastuvõetud hüvitusmeetmetest. Hüvitusmeetmete elluviimise kulud katab projekti arendaja ehk Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus ning need tuleb rakendada enne projektiga kavandatud tegevuste elluviimist.

Korralduse vastuvõtmisel saab tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet otsustada tegevusloa andmise ning seada ettenähtud hüvitusmeetmed. Korraldusega kaasnevad kulud sõltuvad hüvitusmeetmetest. Keskkonnamõju hindamise aruande toodud hüvitusmeetmete kava alusel on elupaikade taastamise kulud 4685 – 10 400 eurot, seirekulud 2880 eurot. Natura erandi tegemise eelduseks on, et hüvitusmeetmed peavad tagama kahjustatud elupaiga samaväärse toimivuse, kui oli algse Natura 2000 ala puhul.

Natura 2000 on üleeuroopaline kaitstavate alade võrgustik, mille eesmärk on tagada haruldaste või ohustatud lindude, loomade ja taimede ning nende elupaikade ja kasvukohtade kaitse või vajadusel taastada üleeuroopaliselt ohustatud liikide ja elupaikade soodne seisund. Natura 2000 loodusalad ja linnualad on moodustatud tuginedes Euroopa Nõukogu direktiivile 92/43/EMÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles