Nigeri hunta esitab president Bazoumile süüdistuse riigireetmises

Copy
Nigeri hunta toetajad meeleavaldusel Prantsuse sõjaväebaasi juures.
Nigeri hunta toetajad meeleavaldusel Prantsuse sõjaväebaasi juures. Foto: Stringer/Scanpix

Nigeri hunta teatas pühapäeva hilisõhtul, et esitab kukutatud president Mohamed Bazoumile süüdistuse riigireetmises.

«President antakse kohtu alla riigireetmise ja riigi julgeoleku õõnestamise eest,» teatati televisioonis ette loetud avalduses.

«Nigeri valitsus on seni kogunud tõendeid presidendi ning tema kohalike ja välismaiste kaasosaliste kohtu alla andmiseks riigireetmise ning riigi sise- ja välisjulgeoleku kahjustamise eest,» ütles kolonel-major Amadou Abdramane.

Nigeri hunta mõistis samas ühtlasi hukka Lääne-Aafrika riikide majandusühenduse (ECOWAS) ebaseaduslikud, ebainimlikud ja alandavad sanktsioonid.

«ECOWAS on kehtestatud ebaseaduslikud, ebainimlikud ja alandavad sanktsioonid,» ütles kindralmajor Amadou Abdramane.

«Inimesed jäetakse ilma ravimitest, toidust ja elektrist,» sõnas sõjaväelane.

Riigipöördega kukutatud Nigeri presidenti Bazoumi külastas laupäeval tema arst.

Mure demokraatlikult valitud Bazoumi, tema abikaasa ja 20-aastase poja tervise ja kinnipidamistingimuste pärast on kasvanud alates 26. juulil toimunud sõjaväelisest riigipöördest.

Nende vabastamist on nõudnud teiste seas Euroopa Liit ja Aafrika Liit.

ÜRO inimõigusjuhi Volker Türki sõnul võivad Bazoumi kinnipidamistingimused kujutada endast ebainimlikku ja alandavat kohtlemist, mis on vastuolus rahvusvahelise humanitaarõigusega.

USA välisminister Antony Blinken avaldas meelehärmi sõjaväe keeldumise üle Bazoumi perekonda hea tahte märgina vabastada.

Vabaühenduse Human Rights Watch esindaja teatas, et vestles varem sel nädalal Bazoumiga ning ta olevat nimetanud enda kinnipidamistingimusi ebainimlikuks ja julmaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles