Pere Sihtkapitali põhiseaduskomisjoni erakorralisele istungile ei kutsuta

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Pere Sihtkapitali tellitud lastetuse uuringu läbiviimist uurib politsei.
Pere Sihtkapitali tellitud lastetuse uuringu läbiviimist uurib politsei. Foto: Eero Vabamägi

Mõttekoja Pere Sihtkapital uuringu ja TÜ õigusvastaselt küsitud andmete asjus koguneb homme pärastlõunal erakorraliselt riigikogu põhiseaduskomisjon, et arutada, kas tegemist oli ühekordse kuritarvitamise või süsteemse andmekaitse veaga.  

Riigikogu põhiseaduskomisjoni juht Igor Taro (Eesti 200) sõnas, et homsele kinnisele istungile on kutsutud kõik asutused, kes teemaga kuidagi kokku puutuvad.

Teiste hulgas osalevad kolmapäevasel istungil rahvastikuregistri, siseministeeriumi, andmekaitse inspektsiooni, haridusministeeriumi ja Tartu ülikooli eetikakomitee esindaja. Pere Sihtkapitali liikmeid kutsutud ei ole, kuna Taro sõnul ei tule istungil arutamisele personaalküsimus.

«Istungi teemaks on «Juurdepääs rahvastikuregistri andmetele õigustatud huvi alusel uuringute läbiviimiseks», kus me käsitleme andmekaitse teemat. Kogu selle juhtumiga seoses põhiline asi, mis ühiskonna õiglustunnet on riivanud, on ligipääs isikuandmetele. Kuna nende kaitse on üks olulisemaid inimese põhiõigusi ja et need oleksid kaitstud, siis selle pärast põhiseaduskomisjon selle asja ette võtabki,» selgitas Taro.

Taro lisas, et eesmärk pole mitte niivõrd konkreetset juhtumit pulkadeks võtta, vaid Pere Sihtkapitali juhtumiga seoses vaadata, kas sarnaste juhtumite puhul on kuskil süsteemne viga või on see lihtsalt ühekordne kuritarvitamine, ja kuidas seda vältida.

Ta möönis, et ammendavaid vastuseid juhtunu kohta praegu veel ei ole. «Istungi korraldamise otsus sündis ka mõnevõrra selle tõttu, et kui see skandaal teatavaks sai, siis 48 tundi me vaatasime, mis juhtub, et mida asjaomased asutused teevad,» ütles Taro. Tema hinnangul olid algsed reageeringud küllaltki leebed. «Nüüd on muidugi arenguid toimunud.»

Andmekaitse inspektsioon alustas menetlust skandaalse lastetuse uuringu osapoolte üle

Seoses Pere Sihtkapitali SA tellimusel ja uuringufirma RAIT Faktum & Ariko poolt välja saadetud uuringuga, kus rahvastikuregistri andmete põhjal saadeti valitud sihtgrupile küsitlus, alustas andmekaitse inspektsioon esmaspäeval järelevalvemenetlust Tartu Ülikooli, SA Pere Sihtkapitali ja RAIT Faktum & Ariko suhtes.

Menetluse käigus kontrollitakse isikuandmete töötlemise vastavust isikuandmete kaitse üldmäärusele ja isikuandmete kaitse seadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles