Liibüa peatas pärast Iisraeli kõnelusi välisministri volitused

Copy
Liibüa peaminister Abdulhamid al-Dbeibah.
Liibüa peaminister Abdulhamid al-Dbeibah. Foto: HAZEM AHMED/Scanpix

Liibüa valitsusjuht Abdulhamid Dbeibah teatas pühapäeva hilisõhtul, et peatas oma välisministri volitused pärast uudiseid kõnelustest Iisraeliga Roomas.

«Najla al-Mangoushi ametivolitused on ajutiselt peatatud ja justiitsministri juhitud komisjon alustab tema suhtes haldusjuurdlust,» ütles peaminister Dbeibah sotsiaalmeedias.

Iisraeli ja Liibüa välisministrid kohtusid eelmisel nädalal salaja Itaalias, teatas enne seda Iisraeli välisministeerium. Ministeeriumi informatsiooni kohaselt oli tegemist tippdiplomaatide esmakordse kohtumisega.

Iisraeli välisministri Eli Coheni ja Tripolis asuva ÜRO toetatud valitsuse välisministri Najla Mangoushi kohtumine tähistas väikest läbimurret Iisraeli valitsuse jaoks, mille karm poliitika palestiinlaste suhtes on viinud selle arenevate sidemete jahenemiseni araabia riikidega.

«Rääkisin välisministriga kahe riigi vaheliste suhete suurest potentsiaalist,» ütles Cohen avalduses.

Cohen lisas, et kohtumist võõrustas Itaalia välisminister Antonio Tajani.

Iisraeli välisminister lisas, et arutas muu hulgas Liibüa endise juudikogukonna pärandi säilitamise tähtsust, mille seas sünagoogide ja kalmistute renoveerimist.

Iisraeli välisministeerium teatas hiljem, et kõnelustel puudutati ka Iisraeli võimalikku abi humanitaarküsimustes, põllumajanduses ja veemajanduses.

Liibüa välisministeerium lükkas tagasi väited nagu oleks tegu olnud mingit laadi kõnelustega.

«See, mis Roomas toimus, oli juhuslik ja mitteametlik kohtumine Itaalia kolleegiga, kus viibis ka Iisraeli välisminister. See ei hõlmanud mingit arutelu, kokkulepet ega konsultatsioone,» seisis Liibüa välisministeeriumi avalduses.

Uudised kohtumisest põhjustasid juba mõnes Liibüa linnas meeleavaldusi ja riigi presidendiamet nõudis selgitusi.

Liibüa välisministeerium süüdistas Iisraeli ühtlasi katses esitada toimunut ametliku kohtumise või kõnelustena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles