Tallinn kaalub energiaagentuuri loomist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiaagentuur peab jälgima ka seda, et linna soojusvõrk õhku ei kütaks.
Energiaagentuur peab jälgima ka seda, et linna soojusvõrk õhku ei kütaks. Foto: Toomas Huik

Pärast Riia energiaagentuuri tegevusega tutvumist jõudis Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu järeldusele, et samasuguse asutuse võiks ka Tallinnas luua.

Euroopa Liidu liikmes- ja kandidaatriikides tegutseb käesoleval ajal peaaegu 500 riiklikku, regionaalset ja kohalikku energiaagentuuri. Need loodi säästva energiamajanduse hea juhtimispraktika toetuseks, jätkusuutliku arengu kontseptsiooni propageerimiseks ning info ja kogemuste vahetamiseks säästva energia valdkonnas. Riias loodi linna energiaagentuur 2007 aastal.

Kohtumisel Riia energiaagentuuri (REA) direktori Maija Rubīnaga tõdes abilinnapea Sarapuu, et agentuuri loomisega muutus säästva energiamajandusalane tegevus Riias palju tõhusamaks, sest erinevate selle valdkonna ametite ja struktuuride tegevusi hakati koordineerima REA kaudu.

REA juurde loodud ekspertide konsultatiivnõukogu koondas nii linnaduuma poliitikuid ja ametnikke kui ka akadeemikuid, tunnustatud teadlasi ja spetsialiste, erinevate energialiikide tootjaid, riigiasutuste, ühiskondlikke organisatsioonide ja tarbijateühenduste esindajaid. REAst on saanud Riia soojusvarustuse kontseptsiooni elluviimise eestvedaja. Positiivse näitena võib esile tuua Riias säästlikult renoveeritud elamute arvu kiiret kasvu viimastel aastatel ja soojusenergia tariifide langust linnas. Väga populaarseks on saanud REA säästvaenergia infokeskus, kus antakse nõu elamute säästliku renoveerimise ja energiakasutamise kohta.

Nii Riia kui Tallinn on võtnud eesmärgiks saavutada 2020.aastaks CO2 heitgaaside hulga vähenemine 20 protsendi võrra, eelkõige fossiilsete energiaallikate kasutamine osas. Sarapuu arvamusel tõestavad Riia kolleegide kogemused energiaagentuuri loomise vajadust ja otstarbekust. Lähiajal tuleb otsustada, mil viisil luua Tallinnas samasugune agentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles