USA: Põhja-Korea ja Venemaa relvaläbirääkimised edenevad aktiivselt

Copy
Kim Jong-un ja Vladimir Putin 2019. aasta kohtumisel.
Kim Jong-un ja Vladimir Putin 2019. aasta kohtumisel. Foto: POOL/Scanpix

Valge Maja teatas esmaspäeval, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un loodab pidada Venemaal president Vladimir Putiniga jätkuvalt juhitasemel diplomaatilist sidet ja aktiivselt edenevad ka mõlema riigi relvaläbirääkimised, vahendas teiste meediakanalite seas ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

«Nagu me avalikult hoiatasime, siis edenevad Venemaa ja Põhja-Korea vahelised relvaläbirääkimised aktiivselt,» ütles riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Adrienne Watson.

«Meil on teavet selle kohta, et Kim Jong-un eeldab nende arutelude jätkumist,» lisas Watson.

Väljaanne New York Times teatas amal ajal, et Kim, kes reisib harva väljaspool oma riiki, suundub tõenäoliselt hiljem sel kuul Vladivostokki. Kim võib väljaande andmetel isegi Moskvasse reisida, kuid see pole veel kindel.

«Pole siiski võimatu, et Kim Jong-un teeb tõenäoliselt soomusrongil haruldase väljasõidu,» märgitakse artiklis.

«Putin soovib, et Kim nõustuks andma Venemaale suurtükimürske ja tankitõrjerakette ning Kim soovib, et Venemaa pakuks Põhja-Koreale kõrgtehnoloogiat satelliitide ja tuumaallveelaevade jaoks. Kim otsib ka toiduabi oma vaesunud riigile,» seisis materjalis.

Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik John Kirby ütles eelmisel nädalal, et hoolimata informatsiooni tagasilükkamisest tarnis Põhja-Korea 2022. aastal Venemaale rakette, mida saaks kasutada erasõjafirma Wagner.

«Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu sõitis eelmisel kuul Põhja-Koreasse, et hankida sõja jaoks täiendavat laskemoona,» sõnas Watson.

«Kutsume Põhja-Koread üles lõpetama oma relvaläbirääkimised Venemaaga ja täitma Pyongyangi avalikke kohustusi Venemaale relvi mitte tarnida ega müüa,» ütles Watson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles