Herem: tean, et õppuse aeg tundub koormav, aga hiljem on saunal ja õllel vabaduse mekk (1)

Postimees
Copy
Herem külastas õppust Ussisõnad
Herem külastas õppust Ussisõnad Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseliidu Põhja maakaitseringkonna maakaitserühmi külastanud kaitseväe juhataja kindral Martin Herem usub, et iga õppusel Ussisõnad osalev võitleja läheb koju pere juurde parema inimese ja sõdurina.

«Reservväelastel on seda õpet vaja, sest ühel hetkel, kui nad oma päris ülesannet peavad täitma, on nad omapäi ja siis ei ole neil kõrval ei kindralit ega leitnanti, kes ütlevad neile, et isamaa vajab kaitsmist. Siis peavad nad sellega ise hakkama saama,» rääkis kindral Herem.

«Seetõttu on just praegu see õige koht, kus neil tuleb väljaõppes endal võtta initsiatiiv ja tunda vastutust selle ees, et kui ta läheb õppustelt koju, siis ta on parem sõdur.»

Herem alustas oma ringkäiku kolmapäeva hilisõhtul Tapa linnakust, kus ootasid ülesandele siirdumist pea nädal väljaõpet saanud võitlejad. Neljapäeval külastas kindral erinevaid üksuseid Harju- ja Raplamaal, kus üksused harjutasid erinevaid eelnevalt omandatud teadmisi ja tegevusi justnimelt selles piirkonnas ja keskkonnas, mille kaitsmise eest nad sõja korral reaalselt vastutavad.

Kaitseväe juhataja sõnul on kahe päeva jooksul kogunenud positiivne tagasiside selge suunis nendele tuhandetele reservväelastele, kellel ussisõnade õppimine Kirde, Lääne ja Lõuna maakaitseringkonna üksuste koosseisus alles järgmistel nädalatel algab. «Tahan öelda reservväelastele, kes on alles tulemas Ussisõnadele, et see aeg, mis te olete õppusel võib teile tunduda koormav, kindlasti on see koormav teie kodustele. Aga ma ütlen, et kui see õppus on läbi ja te olete saunas ja näiteks võtate seal õlut, siis sellele kõigel on vabaduse mekk juures,» ütles kindral Herem.

Eilne kontrollharjutus Tallinnas, Harju- ja Raplamaal oli viimane pingutus Kaitseliidu Põhja maakaitseringkonna allüksustele, mille koosseis alustas õppust 30. augustil. Avalikus ruumis kohatud sõdurid harjutasid samade piirkondade ja inimeste kaitsmist, kus neid neljapäeval kohata võis. Täna tagastavad üksused oma varustuse ja sõidavad koju oma perede juurde. 13. septembrist alates jätkub õppus Kirde maakaitseringkonna reservväelaste formeerimise ja väljaõppega.

Ussisõnad on Eesti ajaloo suurim reservväelaste väljaõpetamisele keskenduv õppekogunemine, kuhu oodatakse reservväelasi, kes määrati 2022. aasta jooksul maakaitseüksuste koosseisu. Ussisõnade aktiivne tegevus toimub 8. oktoobrini maakaitseringkondades üle Eesti.

Kaitsevägi

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles