President Karis ÜRO peasekretärile: Venemaa käitub Mustal merel nagu piraat (1)

BNS
Copy
Baltimaade presidentide ja ÜRO peasekretäri kohtumine.
Baltimaade presidentide ja ÜRO peasekretäri kohtumine. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis tõstatas New Yorgis kohtumisel ÜRO peasekretäri António Guterresega Venemaa agressioonist tingitud teemad, eelkõige Ukraina viljaekspordiga seonduva, märkides, et Ukraina viljaeksporti blokeeriv Venemaa käitub Mustal merel nagu piraat.

Karis rõhutas, et tähelepanu vajab sanktsioonide all olevate Iraani droonide kasutamine agressorriigi poolt. «Peame otsima lahendusi probleemidele, mille Venemaa sõjaga on tekitanud ja aitama Ukrainal leida võimalusi viljaekspordiks, mitte leevendama Venemaale kui agressorile kehtestatud sanktsioone ega laskma tal Mustal merel laiutada ja oma tingimusi dikteerida,» sõnas president Karis.

Presidendid Alar Karis, Gitanas Nausėda ja Edgars Rinkēvičs arutasid ÜRO peasekretäri António Guterresega Venemaa algatatud agressioonisõjast tingitud mõju maailma toiduga kindlustatusele ning võimalusi Ukraina vilja ekspordiks. «Selleks on vaja lahti hoida ja võimalusel laiendada Ukraina avatud humanitaarkoridori Mustal merel, samuti tuleb meil otsida lahendusi Euroopa Liidus alternatiivsete Ukraina teravilja ekspordi kanalite töös hoidmiseks. Kindlasti ei saa me selle käigus alluda agressori väljapressimisele. Must meri ei ole Venemaa territoriaalmeri, praegu käitub ta seal jõhkra mereröövlina, takistades humanitaarsaadetistega laevade vaba liikumist, rikkudes nii rahvusvahelisi reegleid, sealhulgas navigatsioonivabadust,» lisas president Karis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles