UURING 62 protsenti inimestest arvab, et valitsus teeb halba tööd (4)

Postimees
Copy
Uuringu sõnul peab 62 protsenti inimestest valitsuse tööd halvaks ning 64 protsenti ei kiida heaks, kuidas peaminister oma tööga hakkama saab. Foto: Sander Ilvest, Postimees
Uuringu sõnul peab 62 protsenti inimestest valitsuse tööd halvaks ning 64 protsenti ei kiida heaks, kuidas peaminister oma tööga hakkama saab. Foto: Sander Ilvest, Postimees Foto: Sander Ilvest

Viimaste küsitluste põhjal arvab 62 protsenti vastajatest, et valitsus teeb oma tööd halvasti ning 64 protsenti ei kiida heaks, kuidas peaminister oma tööga hakkama saab. Kumbki näitaja pole ligi kahe aasta jooksul veel nii kõrge olnud. 

Alates 2021. aasta oktoobrist küsib Norstat Eesti MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel kord kuus inimeste arvamust valitsuse ja peaministri töö kohta.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi teadur Martin Mölder ütles tulemusi kommenteerides, et kriitilisus valitsuse ja peaministri vastu on praegu haripunktis, kuid tasub meeles pidada, et umbes samal tasemel, eriti peaministri suhtes, oli see ka vahetult enne Ukraina sõja algust 2021. aasta lõpus ja 2022. aasta alguses.

«Toona oli üldise rahulolematuse põhjuseks ilmselt valitsuse ja peaministri suutmatus adekvaatselt hakkama saada alanud energiakriisiga. Ukraina sõda viis tähelepanu mujale ning sisuliselt kuni möödunud riigikogu valimisteni ei olnud valijaskond oma enamuses valitsuse ja peaministri suhtes kriitiline,» selgitas Mölder.

Pärast valimisi kriitilisus kasvas märgatavalt, lisas Mölder. «Viimastes andmetes on näha hüppeliselt kasvanud kriitilisus peaministri suhtes, mis ilmselt peegeldab valijaskonna reaktsiooni peaminister Kaja Kallase perekonna äritegevusele Venemaal,» ütles Mölder.

Valitsuse töö kohta paluti öelda, kas vastaja arvates teeb valitsus tööd väga hästi, pigem hästi, pigem halvasti või väga halvasti. 62 protsenti küsitletutest leiab, et väga halvasti või pigem halvasti, 32 protsenti vastas, et väga hästi või pigem hästi ning 6 protsenti ei osanud öelda.

Peaministri töö kohta küsiti, kas vastaja kiidab või ei kiida heaks seda, kuidas Kaja Kallas saab oma tööga peaministrina hakkama. 64 protsenti küsitletutest ei kiida heaks, 29 protsenti kiidab heaks ning 8 protsenti ei osanud seda öelda.

Valitsuse töö suhtes on Reformierakonna (71 protsenti) ja Eesti 200 (55 protsenti) toetajate seas ülekaalus need, kelle arvates teeb valitsus oma tööd väga hästi või pigem hästi. EKRE (91 protsenti), Keskerakonna (78), Isamaa (75) ning SDE (56) toetajate seas on enamuses vastajad, kelle arvates teeb valitsus tööd pigem või väga halvasti.

Peaministri tööle hinnangut andes on vaid Reformierakonna toetajate seas (84 protsenti) ülekaalus vastajad, kes kiidavad heaks, kuidas peaminister oma tööga hakkama saab. EKRE (98 protsenti), Keskerakonna (88), Isamaa (80), SDE (53) ja Eesti 200 (52) toetajate seas on enamuses vastajad, kes ei kiida heaks, kuidas peaminister oma tööga hakkama saab.

Norstat tegi küsitluse 11.–18. septembrini ning sellele vastas tuhat 18-aastast ja vanemat Eesti kodanikku. MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut asutati jaanuaris 2016, tegemist on mõttekojaga, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonna sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles