VÕTAME SAKSLASED VASTUTUSELE Varssavis pole unustatud saamata jäänud sõjahüvitist (3)

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Saksamaalt reparatsioone nõudva kodanikualgatuse kampaaniatelk Varssavi vanalinnas.
Saksamaalt reparatsioone nõudva kodanikualgatuse kampaaniatelk Varssavi vanalinnas. Foto: Konstantin Sednev

On suve lõpule iseloomulikult soe õhtu Varssavi vanalinnas. Tänavad on täis UNESCO pärandiga hooneid uudistavaid turiste ning jäätist nosivaid peresid, kes enne kooliaasta algust võtavad veel üheskoos allesjäänud suvest viimast.

Kogu selle idülli keskel paistab aga silma kohe kuningalossi ette püstitatud telk, mille kõlaritest kostab poolakeelne üleskutse: «Võtame sakslased vastutusele!»

Telgile lähemale astudes võib näha ekraani, mis näitab vaheldumisi kaadreid elust sõjaeelses Varssavis ning samu vaateid pärast sõda, kus endisest hiilgusest on alles vaid rusud. Tänavad, millel veel mõne aasta eest sõitsid trammid, jalutasid inimesed ja kõrgusid uhked eluhooned, olid vajunud varemetesse.

Lisaks jõhkratele videopiltidele ilmub teleekraanile aeg-ajalt fakte natside süstemaatilise hävitustöö ulatuslikkusest ja tulemustest. Kronoloogiliselt välja toodud jõhkrused kulmineeruvad 1944. aasta 9. oktoobril SSi juhi Heinrich Himmleri käsuga teha Varssavi pärast sealse ülestõusu mahasurumist maatasa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles