Freedom House paigutas Eesti internetivabaduse indeksis maailma tippu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Freedom House paigutas Eesti värskes internetivabaduse indeksis taas teisele kohale maailmas. Pildil interneti ja televisiooni ruuter.
Freedom House paigutas Eesti värskes internetivabaduse indeksis taas teisele kohale maailmas. Pildil interneti ja televisiooni ruuter. Foto: Marko Saarm

Ameerika Ühendriikide mainekas mõttekoda Freedom House paigutas Eesti värskes maailma internetivabaduse indeksis teisele kohale, samal kohal asus Eesti ka eelmisel aastal. Kõige suurema internetivabadusega riik maailmas on Island.

Kuigi Eesti on jätkuvalt internetivabaduse indeksi tipus, rõhutab Freedom House, et ka siin on arenguid, mis mõjutavad internetivabaduse olukorda.

Tänavuse Eesti raportööri, ettevõtte Proud Engineers e-valitsemise eksperdi Hille Hinsbergi sõnul tagab digiühiskonna hea taseme poolest tuntud Eesti võrguühenduse kättesaadavuse ning riik pakub tugevat kaitset kasutajate õigustele. «Piirangud veebisisule ja -kanalitele on seotud vaenuliku propaganda ja valeinfo leviku tõkestamisega seoses sanktsioonidega Venemaa meediakanalite vastu,» võttis Hinsberg raporti sisu kokku.

Globaalselt on internetivabadus langenud 13 aastat järjest. Näiteks suureneb pidevalt jälgimisvahendite kasutamine ja võrgukasutajate manipuleerimine valeandmete kaudu. Hinsbergi sõnul kehtestavad valitsused mitmesuguseid piiranguid, olgu selleks siis välismaiste veebisaitide blokeerimine, isikuandmete jälgimine ja kogumine või kontrolli suurendamine oma riigi tehnilise taristu üle.

Freedoum House’i raport märgib, et kuigi tehisintellekt pakub ühiskonnale kasu, kasutavad valitsused seda ka info kontrollimiseks ja veebisisu tsenseerimiseks. Samuti kasutavad tehisintellekti valeinfo levitajad, luues selle abil pilte, heli ja teksti, hägustades piire tegelikkuse ja pettuse vahel.

Freedom House kutsub poliitikuid, kodanikeühendusi ja eraettevõtteid suurendama jõupingutusi internetivabaduse kaitsel, eriti olukorras, kus tehisintellekt muutub aina arukamaks.

«Internetivabaduse tõhus kaitse ei eelda mitte ainult tehisintellekti arendamist, vaid ka privaatsusele, sõnavabadusele ja teabele juurdepääsu ähvardavate ohtudega tegelemist,» rõhutas Freedom House.

Mida ütleb raport Eesti kohta

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) andis pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse sideettevõtetele korralduse blokeerida Venemaa riigiga seotud tele- ja internetikanalid, et tõkestada sõjapropaganda levikut. Kokku on Eestis blokeeritud 51 telekanalit ja ligi 200 veebilehte.

Facebook piiras 2022. aasta jaanuarist juunini Eestis juurdepääsu 163 kontole, mis rikkusid Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioone Kremli kontrolli all olevatele meediaallikatele.

Pärast 2023. aasta märtsis toimunud parlamendivalimisi tegi uus koalitsioon ettepaneku kehtestada vihakõne eest karmimad karistused. Mõnevõrra vastuoluline eelnõu on jõudnud riigikogu menetlusse, märkis Freedom House.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles