Kapo esitas Narva abilinnapeale kahtlustuse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Kaitsepolitsei esitas 30. jaanuaril Narva abilinnapeale Sofja Homjakovale kahtluste, mis puudutab nii rahapesu kui mõjuvõimuga kauplemist.

Talle esitati kahtlustus kolme kuriteo toimepanemises, esimene puudutab mõjuvõimuga kauplemist, teine kahtlustus puudutab rahapesu suures ulatuses ja kolmas on väärteomenetluses teadvalt ebaseadusliku otsuse tegemisele kihutamises, ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk Postimees.ee'le.

Kahtlustus puudutab Sofia Homjakova tegevust Narva abilinnapeana aastatel 2006 kuni 2008. «Kriminaalmenetluse raames pole talle tõkendit kohaldatud ja samuti ei ole selle kriminaalasja raames vara arestitud,» lisas Luuk.

Praeguses menetluse staadiumis ei saa prokuratuur täpsemalt rääkida rahapesu summadest või muudest detailidest.

Kriminaalasi alustati 2007. aasta augustis ja kedagi teist ei ole antud kriminaalasja raames kahtlustatavaks tunnistatud. Eelmise aasta suvel Homjakova kabinetis toimunud läbiotsimised on prokuratuuri kinnitusel seotud just selle kriminaalasjaga.

Kriminaalasja menetleb kaitsepolitsei ja menetlust juhib Viru ringkonnaprokuratuur.

Kahtlustuse saanud abilinnapea tegeles ehituse, kommunaalmajanduse, linnakujunduse ja arhitektuuri, ehitusjärelvalve, linnavarade, maaküsimuste, elamumajanduse, keskkonnatalituse ja investeeringutega.

Lahkub ametist

20. jaanuaril teatas Narva aselinnapea Sofia Homjakova, et soovib oma ameti maha panna, kuid täpset lahkumiskuupäeva sellel avaldusel pole, kirjutab Narvskaja Gazeta.

Abilinnapea on aga siiani ametis, sest tekkis juriidiline probleem. «Harva tekib olukord, kus valitud ametikohal olnud isik läheb esmalt dekreeti ja siis lahkub ametist,» selgitas Narva linnasekretär Ants Liimets tekkinud olukorda.

Varem oli Narva linnasekretär Ants Liimets teatanud, et abilinnapea tööle ei naase. Pärast puhkust läks ta dekreeti ja seejärel jääb lapsehoolduspuhkusele.

«Ta poleks ka muidu tööle naasnud, sest leping temaga oli sõlmitud kuni valimisteni, mis toimuvad selle aasta oktoobris,» selgitas Liimets mõni aeg tagasi.

Eelmise aasta 16. juunil otsis kaitsepolitsei läbi Homjakova kabineti. Läbiotsimine toimus seoses kriminaalasjaga, mida alustati 2007. aasta augustis ja mis puudutab korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangute rikkumist.

Karistusseadustiku kohaselt võib mõjuvõimuga kauplemise eest süüdimõistmise korral karistada rahalise karistusega või kuni kolmeaastase vangistusega. Rahapesu eest suures ulatuses näeb seadus ette kahe- kuni kümneaastase vangistuse. Kohtuvälise menetleja ametniku või töötaja poolt teadvalt ebaseadusliku otsuse tegemise eest väärteomenetluses võib määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles