Peaminister kutsus kokku ministrid ja asutuste esindajad veealuse taristu teemal (3)

Lomely Mäe
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Teele Toova

Peaminister Kaja Kallas sai täna õhtul välisluureametilt, kaitseväe luurekeskuselt ja kaitsepolitseiametilt ülevaate Eesti-Soome vahelise BalticConnectori gaasiühenduse ja sidekaabli intsidentidest, vahendab valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaministri sõnul Eestis gaasi varustuskindluse või piiriülese internetiühenduse katkemise ohtu pole, kuid nii Eesti kui Soome võtavad intsidente väga tõsiselt ja teeme kõik selleks, et saada juhtunus selgus.

Peaministri sõnul on meie gaasivarustus tagatud meie enda varude ja Läti kaudu ning merealuse sidekaabli rike ei mõjuta ühegi internetiteenuse tööd.

«Olen tihedas ühenduses Soome peaministri Petteri Orpoga ja arutasime täna telefoni teel edasisi samme. Kuna gaasitoru leke asub nende majandusvööndis, alustas Soome keskkriminaalpolitsei menetlust võimaliku sabotaaži uurimiseks. Samuti alustas Eesti kriminaalmenetlust sidekaabli kahjustamise kohta,» ütles Kallas.

Mõlemad riigid on informeerinud intsidendist NATO liitlasi ja Euroopa Liidu liikmeid.

Samuti oli peaministril täna telefonikõned Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga, Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheliga ning NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga. «Arutasime vajadust ja võimalusi suurendada kriitilise infrastruktuuri kaitset Läänemerel,» lisas peaminister.

Valitsus arutab toimunut ka neljapäeval valitsuse kabinetinõupidamisel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles