Mario Kadastik: kui samal moel hävitada elektrikaablid, oleme regioonina kuival pikka aega

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mario Kadastik
Mario Kadastik Foto: Madis Veltman

Reformierakonna poliitik Mario Kadastik kirjutas sotsiaalmeedias, et BalticConnectoriga toimunut tuleb vaadata Eestile äratuskellana enda tuleviku varustuskindluse suhtes. 

«Kui me vaatame, mis on eile toimunud Baltic Connectoriga seoses, siis peaks see olema selge äratuskell meie tuleviku varustuskindluse suhtes. Täna on strateegia suhtes siiski lootust, et välisriikidest impordime puuduva elektri, meil on Estlink-1 ja Estlink-2 ning planeerime ka Estlink-3 kaablit,» kirjutas Kadastik. 

Kadastik märkis, et Baltic Connector on katki ning fakt on see, et see on tahtlik inimtegevus. «Kas see on Venemaa või mitte, näitab see selgelt, kui haavatavad on merepõhja ühendused. Kui samal moel hävitada ka elektrikaablid, oleme me regioonina kuival pikka aega (potentsiaalselt kuid),» lisas Kadastik. 

«Seega on meil vajalik enda varustuskindluse tagamiseks energia tootmise oluline tõstmine. Praegu impordime 50 protsenti elektrist, kui tahaksime katta kõik tarbimise ise, peaksime täies mahus huugama panema põlevkivi katlad, mis ei ole reaalne optsioon. Seega on meil vaja varustuskindluse suhtes selgelt lahendust,» rõhutas ta. 

Tema sõnul on lahenduseks tuumajaam koos taastuvenergiaga ning salvestusega. «Ja selles osas ei saa olla pikalt mõtlemist, et kas vaja, kas mahub turule, vaid meil on vaja selgelt otsustada ja edasi liikuda, et jõuda pigem varem kui hiljem selle varustuskindluse tagamiseni. Jah, taustal tuleb seni hoida põlevkivi katlaid valmis, aga me peame sealt siiski hiljemalt 2030. aasta keskel väljuma,» kirjutas poliitik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles