Kallas: Ühendekspeditsiooniväe riigid leppisid Rootsis kokku Läänemere meretaristu kaitsmise

BNS
Copy
NATO sõjalaevad Tallinnas juunis, mereõppuse Baltops 2023 raames.
NATO sõjalaevad Tallinnas juunis, mereõppuse Baltops 2023 raames. Foto: AP / Sergei Grits

Kümne Ühendekspeditsiooniväe (JEF) riigi liidrite Rootsis toimunud kohtumisel saavutati kokkuleppe, et vajadusel ollakse valmis rakendama JEF-i meetmeid Läänemere kriitilise meretaristu kaitsmiseks, ütles peaminister Kaja Kallas.

Kohtumisel avaldati Eestile ja Soomele toetust seoses gaasijuhtme Balticconnector ja sidekaabli kahjustusega. «JEFi osalisriigid, sealhulgas koalitsiooni raamriik Ühendkuningriik, peavad väga tähtsaks kriitilise meretaristu kaitsmist,» ütles peaminister Kaja Kallas. «Kohtumisel kinnitati valmisolekut pakkuda abi meretaristu turvalisuse parandamiseks. Konkreetseid meetmeid arutavad täpsemalt kaitseministrid. Soome ja Eesti uurimisasutused teevad kõik selleks, et võimalikult kiirelt teada saada, kuidas kahjustused tekkisid,» rõhutas ta.

Lisaks oli kohtumise fookuses Ukraina jätkuv toetamine võitluses Venemaa agressiooniga, üle videosilla osales kohtumisel ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Kallas rõhutas, et kurnamissõda ei võideta üleöö, kuid vaba maailma abiga on ukrainlastel võimalik Venemaad võita.

«Globaalsed väljakutsed, sõjalised konfliktid ja siseriiklikud mured võivad raskendada fookuse hoidmist Ukraina võidule aitamisel. Kui meie tähelepanu aga hajub, võivad sellele järgneda arengud, mis on palju ohtlikumad ja kulukamad, mitte ainult Eestile, vaid kogu Põhja-Balti regioonile ja laiemalt kogu transatlantilisele kogukonnale,» rõhutas Eesti peaminister.

Kallas nentis, et Euroopa riigid peavad suurendama oma kaitsevõimet ja tegema selleks reaalseid investeeringuid. «Kaitsetööstuse toodangut aitavad suurendada konkreetsed tellimused ja mitte lubadused. Ühendekspeditsiooniväe riikidel on võimalik näidata eeskuju. Eesti kaitsekulud kasvavad järgmisel aastal 3,2 protsendini SKP-st ja kutsun kõiki liitlasi suurendama kaitseinvesteeringuid. See pole lihtne, kuid see on vajalik,» ütles Kallas.

Ühendekspeditsioonivägi on Ühendkuningriigi juhitud kaitsekoostööformaat, kuhu kuuluvad veel Eesti, Holland, Läti, Leedu, Norra, Rootsi, Soome, Taani ning Island. Kohtumisel vastu võetud ühisavalduses rõhutavad kümne riigi liidrid oma toetust Ukrainale kuni võiduni ja president Zelenskõi rahuplaanile. Samuti väljendati valmisolekut tugevdada võitlust hübriidohtude vastu. Liidrid mõistsid hukka HAMAS-i rünnaku Iisraeli vastu ja rõhutasid, et Iisraelil on täielik õigus end ja oma rahvast kaitsta vastavalt rahvusvahelisele õigusele.

Ühendekspeditsiooniväel on tähtis roll Läänemere piirkonna heidutus- ja kaitsehoiakus. Kriisiolukorras on JEF-i esmane roll kiire reageerimine merel, maal ja õhus Läänemerel, Kaug-Põhjas ja Põhja-Euroopas. Kohtumisel toodi esile töö JEF-i sõjaliste tegevusvariantide väljatöötamisel, mis võimaldavad kiiresti reageerida sõjalistele ohtudele ning heidutada vaenulikku tegevust, sealhulgas kriitilise taristu kaitsmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles