Ka kõige kallim kaitseplaan ei välista Balticconnectori lõhkumist (5)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Soome piirivalve patrull-laev Balticconnetori katkise koha juures valvamas.
Soome piirivalve patrull-laev Balticconnetori katkise koha juures valvamas. Foto: Lehtikuva

Kui palju läheb Eestile maksma Balticconnectori lõhkumine, sõltub nii gaasitoru remondikuludest kui ka toru täiendava kaitsmise plaanist – viimase lõplikku maksumust ei saa avalikkus kunagi teada, sest see puudutab julgeolekut.

Poolteist nädalat tagasi rikutud Eesti ja Soome vahelise gaasitoru Balticconnectori kahjustus on igal juhul inimese tekitatud, on öelnud kaitseminister Hanno Pevkur (RE). Kas kahjustus oli tahtlik või juhtus see kogemata, peab näitama uurimine, kuid meelega lõhkumise poolt räägib tõsiasi, et samal ööl läks katki ka Elisa internetikaabel.

Aasta tagasi lasti puruks Nord Streami gaasitorud ning kaks aastat tagasi Norra mannermaa ja Teravmägede vaheline kaabel, mis suutis jälgida (allvee)laevade liikumist ja asus piirkonnas, kustkaudu Vene laevastik suundub Murmanskist Atlandi ookeanile.

Erinevalt Nord Streamist, mille remontimine oleks ekspertide hinnangul maksnud sadu miljoneid eurosid ja mis jäetigi parandamata, on valitsusel plaan Balticconnector korda teha. Mullu rääkis gaasitoru haldava Eleringi juhatuse liige Kalle Kilk saates «Uudis+», et kui toruga peaks midagi juhtuma, siis paremal juhul nõuab parandamine aega mõni nädal, halvemal juhul – kui näiteks ilm on tormine – paar kuud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles