Ida-Virumaa õpetajad saavad viimaks kauaoodatud palgatoetused kätte

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Narva Eesti riigigümnaasiumi direktor Irene Käosaar oli üks neist, kes koolijuhina riski peale läks ja õpetajatele kõrgemad palgad välja maksis.
Narva Eesti riigigümnaasiumi direktor Irene Käosaar oli üks neist, kes koolijuhina riski peale läks ja õpetajatele kõrgemad palgad välja maksis. Foto: Ilja Smirnov

Haridusministeerium kinnitas, et Ida-Virumaal palgatoetuse ootel olevatele õpetajatele makstakse lisaraha välja hiljemalt koos oktoobrikuu palgaga. Viivituse tinginud kontroll tõi välja ka selle, et ligemale sada töötajat tegelikkuses tingimustele ei vastanud.

Postimees kirjutas oktoobri alguses, et kõrgema palga ootuses Ida-Virumaale tööle läinud õpetajatest suurt osa tabas septembri palka kätte saades ebameeldiv üllatus – lubatud palgalisa välja ei makstud. Toona sõnas haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200), et viivitus tekkis andmete kontrolli tõttu ning et lisaraha makstakse välja kuu jooksul.

Haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) eestikeelsele õppele ülemineku juht Ingar Dubolazov märkis esmaspäeval pressiteate vahendusel, et põhjalik dokumentide kontroll osutus väga vajalikuks.

«Ehkki mõned eestlastest õpetajad nurisesid, et ministeerium läheb dokumentide küsimisega liiale, lähtusime võrdse kohtlemise printsiibist. Praktika näitab, et põhjalik kontrollimine oli vägagi põhjendatud. Nelja kuu eest küsiti riigilt ligi 284 000 euro võrra rohkem raha kui pidanuks. Terve aasta peale oleks see tähendanud riigile üle miljoni euro asjatut kulu.»

Taotluste hindamise käigus selgus, et kokku oli esitatud oli 82 haridustöötajat, kes ei vastanud tingimustele – puudub vajalik kvalifikatsioon või kõrgharidus, ei tööta eesti keeles või puudub vajalik eesti keele oskus. Samas lisandus andmete täpsustamise käigus taotlustesse 12 haridustöötajat, kellele esmalt toetust ei taotletud.

HTM kinnitas, et palgalisa nii septembri kui oktoobri eest peaks jõudma õpetajate pangaarvetele hiljemalt koos oktoobrikuu palgaga. Kokku makstakse tänavu nelja kuu eest – septembrist detsembrini – palgatoetusi välja 4 339 096 euro eest ning kokku saavad toetust 1137 õpetajat ja tugispetsialisti ning ligi 150 juhti, kelle palgalisa otsustab kooli pidaja.

Ida-Virumaal saab palgalisa kuni 874 eurot

Perioodiks 1. september kuni 31. detsember 2023 saab Ida-Virumaal täistööaja eest toetust:

  • koolieelse lasteasutuse õpetaja 525 eurot kuus;
  • üldhariduskooli ja kutseõppeasutuse õpetaja 874 eurot kuus;
  • tugispetsialist (eripedagoog, logopeed, koolipsühholoog, sotsiaalpedagoog) 874 eurot kuus.

Toetust makstakse õpetajale, kes õpetab eesti keeles ja vastab oma ametikohale kehtestatud eesti keele oskuse nõudele ja omab kõrgharidust. Eesti keeles õpetamise nõuet ei rakendata võõrkeeleõpetajale. Kõrghariduse nõuet ei rakendata õpetajale, kes on loetud põhikooli ja gümnaasiumi õpetaja või kutsestandardis toodud kutseõpetaja kvalifikatsiooninõuetele vastavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles