Häkaton otsib ringmajanduse ja innovaatilise toidu ideid

Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaator
Copy
Foto: Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaator

Häkaton on sündmus, mis aitab leida uuenduslikke lahendusi keerukatele probleemidele. Ringmajandusele ja innovaatilisele toidule keskenduv häkaton toob kokku uuendusmeelsed ideed.

Üha enam vajab maailm uusi ideid, kuidas säästa loodusvarasid ja leida viise jätkusuutlikkuse tõstmiseks. Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaator on sihiks võtnud ringmajanduse arendamise. “Oleme inkubaatorina tegutsenud natuke üle aasta ja täitnud geograafilise tühimiku, sest tegutseme just Kesk-Eestis. Ühendame kolme maakonda - Järva, Jõgeva ja Viljandi maakonda,” kirjeldab Olavi Israel, Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaatori juhataja.

Eesti ringmajandus on lapsekingades

Ringmajandus püüab vähendada jäätmete hulka ja taaskasutada ressursse. Põhiline eesmärk on võtta olemasolevaid materjale ja tooteid ringlusse võimalikult kaua, et pikendada toodete olelusringi.

Samas edeneb ringmajandus Eestis veel vaid väikeste sammudega, sest toodete ja materjalide võimalikult kaua ringluses hoidmine nõuab ühiskonna mõtteviisi muutmist, seda nii poliitilisel tasandil kui ka tootjate ja tarbijate vaatenurgast. “Ettevõtjad on hakanud mõtlema tootearendusele ringmajanduse mõistes, aga samas on ka palju segadust. Eesti võti ringmajanduses on mikroettevõtted. Nad suudavad kõige kiiremini reageerida. Lisaks saavad ka kogukonnad palju ära teha,” kirjeldab Olavi Israel.

Foto: Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaator

Innovaatilised toiduideed toetavad ringmajandust

Ringmajanduse põhimõtete toetamisel on suur roll ka toiduainetööstusel. Paraku visatakse suur osa toiduainetest ära, mis on nii eetiliselt kui ka keskkonnasäästlikkuse seisukohast probleem. Häkatonile oodatakse aga innovaatilisi lahendusi, kuidas toidujäätmeid vähendada ja toitu efektiivsemalt kasutada.

Tark toit uurib uusi ja innovaatilisi võimalusi, kuidas toita kasvavat rahvastikku jätkusuutlikul viisil. See võib hõlmata taimset toitu, laborikasvatatud liha, alternatiivseid proteiine ja palju muud. Häkatoni raames saavad osalejad töötada välja uusi toiduvalmistamise ja -säilitamise meetodeid, mis aitaks kaasa ka ringmajandusele. “Hea näite targa toidu kohta toob häkatonil Kaire Rajaver, kes on NordTempeh ehk põhjamaise hernestest tempeh looja,” räägib Olavi peagi saabuvast üritusest.

Foto: Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaator

Idee vahetamiseks ja uute mõtete loomiseks toimub 2. novembril kell 11.30 Luua metsanduskoolis häkaton, mis aitab esimesed kontseptsioonid proovile panna ja idee staadiumist edasi arendada. Häkatonil osaleb ekspertide ja mentoritena mitmete edumeelsete ettevõtete esindajad, sh ringmajandusettevõtete liit ning üheskoos püütakse leida uusi ja tõhusaid lahendusi konkreetsetele probleemidele.

Häkatoni viib läbi Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaator koos Tehnopol Startup inkubaatori meeskonnaga ja osalemine on kõigile tasuta. Küll aga on vajalik eelnev registreerimine siin.

Copy
Tagasi üles