Lõuna-Eesti toidukultuur kui kiivalt varjatud saladus!

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Renee Altrov

Tühi kõht? Hall sügis? Tahaks reisile, aga antud majanduslikus olukorras tundub see jabura mõttena?

Tule parem Lõuna-Eestisse! 3.-19. novembril toimub siin piirimail juba neljandat korda toidugurmaanide lemmiküritus: Lõuna-Eesti maitsed “Metsast Taldrikule”. Selle raames pakuvad põnevaid mitmekäigulisi erimenüüsid 58 külastamist väärt söögikohta.

Kampaania eesmärk on elavdada toitlustusettevõtete külastatavust hilissügiseses vaikeperioodil ning tuua tähelepanu unikaalsele piirkonna toidukultuurile ja eestlaste võimele end kohalikust toorainest ära toita.

Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Viljandi-, Võru- ja Valgamaa metsad on täis erilisi ande, mis viivad maitsemeeled huvitavale rännakule. Kõik on kohalik! Kõik on oma!

Menüüde hinnad jäävad vahemikku 25-30 eurot ning soovitame laudade broneerimiseks eelnevalt ühendust võtta, kuna paljudes kohtades on külastajate arv piiratud. Tutvu kõikide osalejatega meie kodulehel “www.visitsouthestonia.com/metsasttaldrikule”.

Foto: Renee Altrov

Tuhandemaitseline TARTU:

Tartust on saanud tõeline maailmalinn. Siinne toidukultuur toob hästi välja linna avatuse uutele maitsetele. Värske saia lõhn lendleb juba varahommikul üle Toomemäe raekoja platsile ning sealt edasi mööda Emajõge kohalike talunike juurde - turule. Õhtul aga ootavad värsked ja kodumaised road külalisi juba muinasjutulistes toidukohtades.

Tagasihoidlikule suurusele vaatamata, võib Tartu uhkust tunda oma rikkaliku toiduvaliku üle, kus leidub midagi igale maitsele. Alustades hõrgu linnuliha brüleekreemiga restoranis Chez Andre ja lõpetades puusöeahjus küpsetatud põdra antrekoodiga pubis Rp9.

Kokku pakub Tartus elamusi 23 restorani.

Taevalik TARTUMAA

Tartumaa kannab endas seda salapärast Lõuna-Eesti hingust. Piirkonda iseloomustab eripärane toiduvalmistamise traditsioon, mida on mõjutanud mitmed kultuurirühmad. Sealsete memmede salajased teadmised heast ja paremast annavad mujalt tulijatele võimaluse kogeda midagi autentset. Seekord kostitab Tartumaal näiteks Juulamõisa kohapärimuskohvik pässikujäätise ja kuusevõrsevahvlitega ja Pubis ÜksTeist saab nautida mustika-kirsi kastmes jänest. Kokku hõrgutavad Tartumaal külalisi 6 restorani.

Julge JÕGEVAMAA

Jõgevamaal evib poeesiamaitseline suutäis. See on koht, kus sulanduvad loodus, kultuur ja toit ühtseks tervikuks. Võib uskuda, et ka Oskar Luts ja Betti Alver inspireerusid sealsetest metsadest! Kuid eks vastab ju tõele, et kõige luulelisemad sõnad on eestlase jaoks siiski seene-hakklihakotlet (Linda Pudrupott Kalevipoja Kojas) ja beseerull metsvaarikatega (LAUT resto).

Jõgevamaal põimivad maitsemeeled naudingutesse 6 restorani.

Päikeseline PÕLVAMAA

Põlvamaal peidavad end kohalikud aarded. Sukeldu maitsete kõrgkultuuri, sest seekord kostitavad külalisi nii Cantervilla loss, kus võib end hellitada näiteks jõhvikaparfeega kui ka ajalooline Rasina mõis. Olgu mainitud, et viimases loovad toidukunsti Eesti-India kunstnikepaar ning toit on sama eksootiline kui võimalus ise. Näiteks tulevad lauale kanaliha-soolaseene karri, kastanimuna seenekreem ja palju muud.

Kokku saab Põlvamaal Lõuna-Eesti maitsete raames külastada 4 restorani.

Võluv VALGAMAA

Valgamaa toidukultuur on intrigeeriv segu Läti, Mulgimaa ja Vana-Võrumaa maitsetest ja traditsioonidest. Valgamaa on tuntud oma seene- ja marjametsade poolest ning lahke käega poetatakse metsaande ka erinevatesse toitudesse. Näiteks Ugandi resto pakub metssea-seenesalatit pohlakastmega ja Restoran Lillis võib leida metsmaasikajäätist koheval samblavaibal.

Valgamaal pakub maitsemeeltele rõõmu 4 restorani.

Võrratu VÕRUMAA

Võrumaa on üks eriline paik. Sealne toidukultuur on unikaalne sulam setode ja võrokeste pärimusest. Suitsusanna liha, sõir, hansa, hapukurk, seened ja marjad. Miski pole puudu ühelt korralikult laualt. Näiteks just Hämsa Maherestost võib leida kruubirooga metsaseente ja Hämsa suitsulihaga. Kindlasti jagavad võõrustajad selle kõrvale kohalikku märjukest. Tuleb osata vaid küsida.

Võrumaal võluvad vatsasid kokku 3 restorani.

Värviline VILJANDIMAA

Viljandimaa võidutseb kindlasti oma toidukohtade kvaliteediga. Näiteks sel aastal kümneaastaseks saanud restoran Fellin pärjati Michelini Bib Gourmand tunnustusega. Samuti on lausa viis toidukohta saanud White Guide soovituse. Pole ka imestada, teades kui värviline ja loominguline on keskmine viljandlane. Seekord pakub näiteks Aida kohvik metskitsehautist punase veini ja puravikega, Viru talu koduresto aga isetehtud sarapuupähklijäätist.

Kokku lisab sügisõhtutesse värve 13 restorani.

Sel korral kestab “Metsast taldrikule” kampaania pikemalt, lausa 16 päeva. Selle aja jooksul jõuab vähemalt kümnesse restorani. Lõuna-Eesti ootab!

Foto: Tartumaa Turism SA
Copy

Märksõnad

Tagasi üles