100 NÄGU Karel Tilga: ei kaotanud lootust

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Karel Tilga
Karel Tilga Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix Baltics

Sportlase tugevust näitab see, kuidas saadakse üle raskustest. Kümnevõistleja Karel Tilga tõestas 2023. aastal endas peituvat sisu.

Kahe meetri pikkuse Pukast pärit vägilase tohutust potentsiaalist räägiti juba aastaid tagasi. Kahe ja poole hooaja eest, 23-aastaselt, kruttiski ta isikliku rekordi 8484 punkti peale. Näis, et sealt algab oodatud ja vägev tõus.

Aga sportlastee võib olla käänuline. Tilgal lasus justkui needus. Ühelt tiitlivõistluselt teisele ajasid teda pidevalt taga erinevad probleemid. Enamasti ei lubanud mõni tõrkuv kehaosa võistlust isegi lõpuni teha.

Ka ala spetsialistide seas leidus inimesi, kes võimsate eeldustega mitmevõistlejat maha kippusid kandma. Aga mis peamine, Tilga ise ei kaotanud usku.

Pärast 2022. aasta suvist Müncheni EMi, mis lõppes teivashüppe nulliga, võttis ta mitmes mõttes aja maha. Restarti vajas nii keha kui ka vaim. Vaikselt, suurema tähelepanu ja kärata viis osati juhus Tilga kokku Kanada treeneri Jeff Huntooniga.

Üks pool oli hea kontakt, teine tervis. Tilga sai sügisest saati vigastustevabalt treenida ja see tõi edu. Aprillis kogus ta Itaalias rekordilähedased 8482, kuu hiljem Götzises 8403 punkti. Aga mõlemal puhul jäi selge varu.

Tugev põhi õnnestus realiseerida augustis Budapestis. Tilga tõusis 8681 silmaga Eesti kümnevõistluse ajaloo teiseks meheks. Tegemist oli MMi ajaloo kõrgeima skooriga, mis ei toonud medalit.

Ent see polegi tähtsaim. Tilga tõestas nii endale kui ka teistele, et ammused lootused polnud asjatud. Kui tervis püsib korras, on tema ilmselt Pariisi olümpial Eesti suurim medalilootus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles