Kallas: ELi tulevase eelarve fookuses tuleb panustada kaitsevalmidusse (3)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Kaja Kallas rõhutas neljapäeval ja reedel Brüsselis Euroopa Ülemkogul valitsusjuhtide osalusel toimunud Euroopa Liidu lisaeelarve arutelul, et iga riik peab panustama rohkem kaitsevalmidusse.

«Ülemkogul arutasime esimest korda valitsusjuhtide tasandil Euroopa Liidu lisaeelarvet, majanduse ja euroala olukorda, Ukraina edasist poliitilist, majanduslikku ja sõjalist toetamist ning olukorda Lähis-Idas. Pikaajaline eelarve perioodiks 2021–2027 tehti enne Venemaa ultimaatumit, manipuleerimist energiatarnete ja -hindadega ning täiemahulist sõda Ukraina vastu. Arutasime, kuidas Euroopa Liidu eelarve saaks olla paindlikum uutele väljakutsetele reageerimiseks,» sõnas peaminister Kaja Kallas Brüsselis Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhtide kohtumise järel.

«Eesti jaoks on oluline, et eelarve arvestaks drastiliselt muutunud julgeolekuolukorraga ja fookuses oleks kaitsevalmiduse tõstmine,» ütles peaminister. «Selgitasin, et meil tuleb kiiresti tasa teha rahuaastad ja investeerida rohkem oma kaitsesse, sest paraku ei piisa ainult olemasoleva eelarve ümberjagamisest, vaid kaitsevalmidus vajab täiendavaid allikaid. Iga riik peab ka ise oma kaitsesse investeerima, nii nagu me juba Eestis oleme otsustanud,» märkis Kallas. Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid jätkavad eelarvearuteludega detsembris.

«Eelarve peab arvestama ka Ukraina pikaajalise toetamisega ja andma selge signaali, et me ei anna alla, samas peab see olema jätkusuutlik. Ukraina toetamise kõrval Euroopa Liidu eelarvest arutasime võimalusi Venemaa külmutatud varade kasutusele võtmiseks Ukraina heaks. Euroopa maksumaksja ei pea kinni maksma ega saa kinni maksta agressori põhjustatud kahju. Selgitasin kolleegidele ja Euroopa Komisjonile Eesti lahendust, millega saab kasutada varasid Ukraina toetamiseks,» lisas Kallas.

«Ka arutasime Euroopa Liidu majanduse hetkeseisu ja konkurentsivõimet. Rõhutasin kohtumisel, et lisaks kaitsevalmiduse tõstmisele peab eelarve peegeldama seda, kuidas Euroopa saab konkurentsivõimelisemaks. Kuna tegutseme ühisel siseturul, riikide majandused on läbi põimunud ning võrdne konkurents on majandusedu alus, tuleb riigiabi võidujooks lõpetada. See ei ole jätkusuutlik, isegi mitte rikastele liikmesriikidele,» märkis peaminister Kaja Kallas.

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid arutasid olukorda Lähis-Idas. «Arutasime arenguid ja seisukohti pärast eelmise nädala erakorralist ülemkogu. On selge, et Iisraelil on õigus end kaitsta Hamasi terrori vastu, pidades seejuures silmas rahvusvahelist ja humanitaarõigust kaitsmaks tsiviilelanikke. Oluline on, et humanitaarabi Gazasse võimalikult lihtsalt jõuaks,» sõnas Kallas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles