100 NÄGU Jennifer Hermoso: alistas nii vastased kui vutibossid

Ville Arike
, reporter
Copy
Jennifer Hermoso hoiab maailmameistri karikat.
Jennifer Hermoso hoiab maailmameistri karikat. Foto: Manu Fernandez / AP PHOTO / SCANPIX

Tahtmatult kujunes Jennifer Hermosost oma õiguste eest võitlevate Hispaania jalgpallinaiste esindusnägu.

Maakera kuklapoolel juulis-augustis peetud maailmameistrivõistluste eel ei arvatud viimasel kümnendil kiirelt arenenud Hispaaniat sugugi soosikute kilda. Terve aasta jooksul enne turniiri ajas üks probleem teist taga.

2022. aasta septembris avaldas Hispaania jalgpalliliit, et 15 naismängijat olid teatanud koondises mängimisest keeldumisest, kuni seda juhendav Jorge Vilda pole oma kohalt tagasi astunud. Ent Vilda seda ei teinud.

Mängijad eitasid vutiliidule ultimaatumi esitamist, too omakorda vastas, et kuni asjaosalised ei vabanda, nad uut koondisekutset ei saa. Juunis avaldatud MM-koondise koosseisus leiduski 15 protestinust ainult kolm nime.

See kõik oli proloog. Kui mänguks läks, kaotati alagrupiturniiril Jaapanile 0:4, ent järgnenud play-off'is alistati kõik vastased, finaalis ka valitsev Euroopa meister Inglismaa.

Maailma meediat tõeliselt vallutanud sündmused läksid aga lahti siis, kui turniir oli juba läbi. Hispaania jalgpalliliidu president Luis Rubiales õnnitles medalitseremoonial kõiki mängijaid, kuid tähtmängijat Jennifer Hermosot kostitas lausa suudlusega suule.

Suudlus, mis viis Hispaania jalgpallijuhi ametist. 
Suudlus, mis viis Hispaania jalgpallijuhi ametist. Foto: Noe Llamas

Ehkki sõbralik musitamine on Vahemere-äärsetes riikides võrdlemisi tavapärane, läks Rubiales Hispaania meedia meelest üle piiri. «See polnud tore,» kommenteeris Hermoso naiskonna riietusruumist tehtud Instagrami otseülekandes.

Hiljem Rubiales tunnistas eksimust, kuid sellest enam ei piisanud. Juba samal päeval kritiseeris jalgpalliliidu presidenti mõni Hispaania minister, paar päeva hiljem taunis Rubialesi käitumist ka peaminister Pedro Sanchez.

Möödus veel paar päeva ja Hispaania naiste koondis alustas streiki. Seejärel määras rahvusvaheline alaliit (FIFA) Rubialesile tegutsemiskeelu. Septembri alguses oli Rubiales sunnitud ametist taanduma ja varsti läks sama teed ka peatreener Vilda.

Mõni päev enne Rahvuste Liiga mängude algust suudeti streik lõpetada. Hermoso jooksis 27. oktoobril esimest korda pärast suudlusskandaali väljakule ja lõi mängus Itaaliaga võiduvärava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles