Õigesti paigaldatud vingugaasiandur aitab vältida vingugaasi mürgistust

Päästeamet
Copy
Foto: Shutterstock

Vingugaas on eriti ohtlik, sest see gaas on mürgine, nähtamatu ja lõhnatu. Ohu vältimiseks ja varakult avastamiseks on vingugaasiandur kriitilise tähtsusega.

See värvitu, lõhnatu ja maitsetu gaas võib kujutada endast tõsist ohtu, eriti talvekuudel, mil kodudes kasutatakse kütteseadmeid intensiivsemalt. Vingugaas blokeerib hapniku imendumist veres, põhjustades hapnikuvaegust ning eneselegi märkamata võib ohver olla mürgitatud.

Vingugaasimürgistuse sümptomid võivad varieeruda kergest ärevusest ja peavalust kuni tõsise teadvusekaotuse ning halvimal juhul isegi surmani. Ravi on võimalik, kuid kõige parem on seda ennetada. Tõsiseid tagajärgi aitab ennetada vingugaasiandur.

Oluline roll vingugaasianduri omamisel on ka selle õige paigaldamine. Paigaldamisel tuleb lähtuda kasutusjuhendist, mis on anduriga kaasas. Sobivaim koht vingugaasiandurile sõltub küttekoldest, ruumide planeeringust, ventilatsioonisüsteemist ja inimeste paiknemisest ruumides.

Andur paigaldatakse vastavalt tootja juhistele, kuid üldiselt on paigaldamine lihtne ega vaja keerulisi elektritöid. Küll aga tuleks jälgida, et andur ei asuks ventilatsioonisüsteemide ja õhulõõride lähedal, sest seal võib vingugaasi tase olla madalam kui mujal ruumides. Lisaks ei paigaldata seda kraanikausi ja pliidi kohale või kohta, kus õhuvool anduri juurde võib olla takistatud kardinate või mööbli tõttu.

Soovitav on andur paigaldada ruumi, kus asub vingugaasi allikas. Ruumi keskele asetatud andur aitab kaasa vingugaasi kontsentratsiooni tuvastamise. Mitmekorruselise elamu puhul tuleks see paigaldada igale korrusele, võimalusel ka igasse magamistuppa.

Regulaarne kontroll annab südamerahu, et vingugaasiandur toimib

Kord kuus testnuppu vajutades saab kontrollida, et vingugaasiandur oleks töökorras ja on ohuolukorras valmis päästma. Andur tuleks ka kogunenud tolmust lapiga ära puhastada ja jälgida, et patarei toimiks.

Vingugaasi mõju ei märgata tihti enne, kui on liiga hilja, aga õigesti paigaldatud vingugaasiandur tuvastab ohtu ööpäevaringselt ja aitab kaitsta kodu ning pere.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles