Nähtamatu gaas, märkamatu mürgistus: vingugaasiandur hoiatab

Päästeamet
Copy
Foto: Shutterstock

Enamikul juhtudel tapab inimese une pealt vingugaas ja seda enne, kui leegid kehani ulatuvad. Vingugaasiandur hoiab ära hullema.

Vingugaas ehk süsinikoksiid (CO) on lõhnatu, maitsetu ja värvitu gaas, mis tekib olukorras, kus põlemiseks ei piisa hapnikku. Näiteks põhjustab sellise olukorra puudulik ventilatsioon või umbes korsten, mistõttu suitsugaasid ei välju korstna kaudu, vaid kogunevad ruumi, vähendades omakorda põlemiseks vajaliku hapniku hulka. Ka tavaline toidukõrbemine võib tekitada vingugaasi ja põhjustada mürgistuse, kuid kõige sagedamini tekib vingugaas ahjusiibri liiga varajasest sulgemisest.

Vingugaasi ei ole võimalik näha ega tunda, mistõttu ei ole inimesel võimalik tajuda kui vingugaas tuppa levib. See salapärane ja nähtamatu gaas on inimestele ja loomadele mürgine. Mürgistus võib põhjustada peavalu, iiveldust, nõrkust ja isegi teadvusekaotust. Halvimal juhul võib see põhjustada surma.

Vingugaasianduri kohustuslikkus ahju, kamina või katlaga hoones

2021. aastast peab vingugaasiandur olema hoones, kus on tahkekütteseadmed, mis võivad ohtlikku vingugaasi tekitada, näiteks ahi, kamin, pliit, katel. Kütte- ja gaasiseadmeid tuleb regulaarselt hooldada, näiteks suitsulõõri tuleb puhastada üks kord aastas. Küll aga peab hooldustöid tegema spetsialist ning kutsetunnistust omav korstnapühkija.

Asjatundmatult küttesüsteemide, korstnate või ventilatsiooni ümber ehitamine võib tuua kurbi tagajärgi, mistõttu tuleks konsulteerida pädeva isikuga. Pädevuse olemasolu saab ettevõtte nime järgi kontrollida majandustegevuse registrist ja korstnapühkija pädevust kutseregistrist või valida veebilehelt korsten.ee oma piirkonna järgi sobiv korstnapühkija.

Suitsuandur ei asenda vingugaasiandurit

Kui kodus on olemas suitsuandur, siis tasub teada, et see reageerib nähtava suitsu peale. Vingugaasiandur annab aga häiresignaaliga märku siis, kui vingugaasi kontsentratsioon õhus hakkab lähenema tasemele, mis on ohtlik inimese tervisele. Nende seadmete ülesanded on erinevad.

Enne vingugaasiandurit ostma hakkamist tasub läbi mõelda, millisesse ruumi see läheb. Näiteks vannituppa paigaldatav andur peab olema niiskete ruumide jaoks sobiv, mille kohta leiab infot kasutusjuhendist. Iga anduriga on kaasas eestikeelne kasutusjuhend, kus on kirjas nõuded paigaldusele ja muu oluline info.

Anduril peavad olema märgitud tootja andmed, CE-märgis ehk märgistus, et toode vastab töötervishoiu- ja tööohutusnõuetele, avastatava gaasi tüüp koos seadme nimetuse ja mudeliga, standardi number, aparaadi tüüp (A või B)

  • seerianumber (või tootmiskuu-päev)
  • nimipinge/sagedus/võimsus (kui võrgutoide)
  • patareide tüüp (kui patareitoide)
  • seadme soovituslik maksimaalne eluiga
  • hoiatus „Enne paigaldamist ja kasutamist tutvu hoolikalt kasutusjuhistega“
Copy

Märksõnad

Tagasi üles