Elupäästja kodus: miks on suitsuandur hädavajalik?

Päästeamet
Copy
Foto: Päästeamet

Suitsuandur muutus Eestis kohustuslikuks 14 aastat tagasi, kuid siiani on kodusid, kus pole seda oluliseks peetud või ripub üleval aegunud ja kasutu suitsuandur.

2022. aastal toimus 39 eluhoonetulekahju, milles hukkus 46 inimest. Toimiv suitsuandur oli vaid 23%-l. Paraku juhtub suur hulk traagilisi tulekahjusid just öösiti, kui inimesed magavad. Sügavast unest ärgates võib tulekahju märkamine olla juba lootusetult hilja, sest aega enda päästmiseks enam ei ole. Kui kodus on olemas suitsuandur, siis annavad valjud piiksud varakult hoiatuse suitsule ja kuumusele ja nii saab koheselt reageerida.

Suitsuanduri olemasolu pole pelgalt soovitus, vaid kohustus, sest vaid nii on võimalik suuri kahjusid ära hoida. Seega peab igas kodus olema vähemalt üks töökorras suitsuandur. Elumajades, kus on mitu korrust, peaks andur olema ka igal korrusel, et tulekollet kiirelt avastada.

Kortermajas elades võib naabri tegevus või tegevusetus paratamatult mõjutada ka teisi elanikke. Näiteks on kõige sagedasem tulekahju tekkepõhjus hooletu suitsetamine, mis võib suurele hulgale elanikele põhjustada negatiivseid tagajärgi. Lisaks eludele on ohus ka inimeste kodud.

Õnnetusest annab märku ainult töökorras andur!

Suitsuandurite eluiga on olenevalt tootjast ja hinnast 3-10 aastat, mida saab järele vaadata anduri tagaküljelt. Aja ületades tuleks see välja vahetada, sest suitsule reageerivad sensorid võivad tundlikkust kaotada ja ohu korral pole sellest kasu. Testnupp kinnitab, et patarei, elektroonika ja helisüsteem töötavad, kuid ei tähenda alati, et andur on päriselt töökorras. Anduri aegumiskuupäev võib kergelt ununeda, mistõttu tasub märkida paigaldamise kuupäev markeriga anduri küljele või panna oma telefoni meeldetuletus.

Anduri korrasolekut mõjutavad tolm, putukad, toidu tegemisel tekkiv rasv ja niiskus. Kui suitsuandur on muutunud üli- või alatundlikuks, siis vajab andur väljavahetamist. Vana suitsuandurit ei tohiks aga visata olmeprügikasti, vaid viia poodi või jäätmejaama. Uue soetamisel tasub jälgida garantiid. Kvaliteetsel anduril on tootja andnud 10-aastase garantii, mis hõlmab nii andurit kui ka patareid ja tootmiskuupäev pole varem kui aasta tagasi.

Suitsuandur on kodudes tuleohutuse tagamisel elupäästja ning selle paigaldamine ja hooldamine peaks olema igas kodus prioriteet.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles