Päästeamet kontrollib sel nädalal kodudes suitsuandureid

BNS
Copy
Eestis on töökorras suitsuandur kohustuslik
Eestis on töökorras suitsuandur kohustuslik Foto: Shutterstock

Sel nädalal kontrollib päästeamet kodudes suitsuandureid. Kui andur puudub või pole töökorras, on võimalik trahvida kuni 40 euroga.

«Suitsuandur on juba 14 aastat kohustuslik, kuid kahjuks paljudest kodudest puudu. Seetõttu meenutame selle elutähtsa seadme vajalikkust ühekordse ja mahuka kontrollkäiguga. Töökorras suitsuanduri puudumisel on võimalik lühimenetluse korras trahvida 40 euroga,» selgitas ohutusjärelevalve osakonna juhataja Maret Rannala ning märkis, et päästeameti eesmärk ei ole trahvida, vaid saavutada see, et kodudes oleks nõuetekohaselt paigaldatud ja töökorras suitsuandur olemas.

Kontrollkäigud toimuvad 13.-17. novembrini kuni kella 19-ni. Kontrolle teevad päästeameti inspektorid ja päästemeeskonnad. Kui andur on puudu või ei ole see töökorras, on võimalik trahvida kuni 40 euroga.

Kontrollkäikudel on päästeameti inspektoritel ja päästjatel alati seljas ametlik riietus ning kaasas töötõend – kahtluse korral tuleb paluda ka töötõendi näitamist.

Sel aastal on tulekahjudes hukkunud 33 inimest, neist enamiku kodudes kahjuks puudus suitsuandur.

Tulekahju kiireks avastamiseks on hädavajalik, et igas majapidamises on töökorras suitsuandur. Tulekahju areneb eluohtlikuks väga kiiresti. Suitsu- ja vingugaasi tõttu võib eluohtlik olla ka küllaltki väike tulekahju. Elu päästab ainult töökorras ja õigesti paigaldatud suitsuandur.

Igas kodus peab olema vähemal üks töökorras suitsuandur. Soovituslik on paigaldada suitsuandur igale korrusele, või isegi igasse tuppa.

Suitsuanduri korrasoleku kontrollimiseks vajuta testnuppu, mille järel peab kostuma häiresignaal. Vajaduse tekkimisel vaheta viivitamatult anduri patarei ning paigalda andur kohe lakke tagasi.

Suitsuandurite eluiga on olenevalt tootjast ja hinnast 3-10 aastat ning seejärel tema töövõime väheneb või kaob. Seega kõik, kes on oma koju suitsuanduri aastaid tagasi paigaldanud, peaksid üle vaatama, kas on vajalik ehk andur välja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles