Kaitseeksperdid muretsevad Eesti võime pärast droonide sõjas (14)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Eesti ettevõte Threod Systems on läkitanud Ukrainasse üle poolesaja vaatlusdrooni, mis suudavad õhus püsida kuni kolm tundi ja lennata 50 kilomeetri kaugusele. Luuredroone tootva Threod Systems juht Arno Vaik.
Eesti ettevõte Threod Systems on läkitanud Ukrainasse üle poolesaja vaatlusdrooni, mis suudavad õhus püsida kuni kolm tundi ja lennata 50 kilomeetri kaugusele. Luuredroone tootva Threod Systems juht Arno Vaik. Foto: Madis Veltman

Eelmise kuu keskel sõitis Mattias Luha Eestist Kiievi lähedale ühele testimisplatsile – kuhu täpsemalt, ei kuulu avaldamisele –, kus käivad kogu maailmast kõik, kellel on näidata uudseid vahendeid, millega Ukraina saab tõrjuda Venemaa kallaletungi.

Luha juhib viimased neli aastat Harjumaal Rae vallas 18 töötajaga ettevõtet KrattWorks, mis on üks kahest Eestis mehitamata õhusõidukeid ehk droone tootvast ettevõttest. Varem läks KrattWorksi toodang peamiselt võitluseks metsatulekahjudega, kuid Venemaa mullu veebruaris vallapäästetud sõda tekitas Ukrainas droonide järele vajaduse ka lahinguvälja kohal. Nii ongi KrattWorks saatnud Ukraina poolele sõtta mõnikümmend vaatlusdrooni, mida kasutada luures. Saadetiste täpset arvu Luha ei ütle, kuid lisab, et otsib võimalusi ukrainlastele läkitatavate droonide arvu suurendada.

Sellepärast ta möödunud kuul Kiievi kanti sõitiski.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles