Riigipea Kaitseväe aastapäeval: inimeste ja ideede kaasamine mitmekordistab meie sõjalist ja heidutusjõudu

Postimees
Copy
President Alar Karis.
President Alar Karis. Foto: Presidendi kantselei

«Põhiseaduse sõnumit Eesti kodaniku kohusest kaitsta riiki võib võrdväärselt mõista ka iga kodaniku õigusena. Sihilik inimeste ja ideede kaasamine riigikaitsesse mitmekordistab oluliselt väikeriigi sõjalist ja heidutusjõudu,» ütles president Alar Karis Eesti Kaitseväe 105. aastapäeva tähistamisel Estonia kontserdisaalis ning soovis, et iga killuke Eesti inimeste kaitsetahtest leiaks oma koha meie riigikaitsesüsteemis.

«Eestil on täna parimad relvasüsteemid, aktiivseimad reservväelased ning tugevamad liitlassuhted kui kunagi varem. See kõik ei ole juhtunud iseenesest, vaid see on kaitseväelaste töö vili,» ütles president Karis. Tulevikule mõeldes tõdes president Karis, et Eesti on heaoluühiskond ja nagu kõikides heaoluühiskondade armeedes, ei piisa meil inimeste juhtimiseks ja motiveerimiseks enam pelgalt käsust ja keelust. «Sestap soovingi, et tuleviku Kaitsevägi oleks õppiv ja ajaga kaasas käiv organisatsioon,» sõnas riigikaitse kõrgem juht. «Kaitsevägi ei saa loomulikult kunagi olema idu- või IT ettevõte, aga usun, et moodsaid kogemusi juhtimisest ja organisatsiooniteooriast saab edukalt rakendada ka meie kaitseväekultuuri täiustamiseks.»

President Karis meenutas sõnavõtus, et Kaitseväe esimesel tegevusaastal algas Eesti Vabadussõda. «Õnneks ei pea me täna minema lahingusse Narva alla, nagu tookord novembris, kuid oma kaitset idasuunal peame nüüdki aina tõsisemalt tugevdama,» ütles riigipea. «On ju ka praegu käimas üks vabadussõda, siinsamas Euroopas, meie lähedal.»

Riigipea soovis kaitseväelastele uhkustunnet oma teenistuse ja vormi üle. Tema sõnul ei ole Eesti kaitseväe vorm ainult riideese, vaid vaba Eesti võrdkuju. «See sümboliseerib seda, mida kõik kaitseväelased, praegused ja endised, on ühiselt saavutanud ja ohverdanud Eesti riigi loomisel ja kindlustamisel,» ütles president Karis. «Nii kaua kui kanname seda vormi, püsib Eesti vabana. Seega loodan, et ka homme paneb kaitseväelane selle vormi uhkusega selga ja et ka homme imetleb seda vormi tavakodanik ning kardab vaenlane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles